Friday, April 13, 2018

Macam Mana Nak Cari Supervisor Yang Bagus



Alhamdulillah petang tadi ke Uniten untuk jumpa co-supervisor, Prof Nowshad Amin. Selalunya kita jumpa co-supervisor ni bila nak hantar thesis je kan ataupun dalam sepanjang belajar tu sekali je lah kot jumpa 😁

Bersyukur yang teramat sangat ada co-supervisor yang ambik berat pasal student under co-supervision je pun. He said, semua student under his group are ONE. Dia pun tak suka ada deviation antara student direct dia ataupun co-supervised je. Prof Nowshad ni sangatlah dedicated and responsible. Memang best lah kalau dapat dia as supervisor for master or PhD.

Tips nak cari supervisor untuk sambung belajar especially for post-grad, firstly kena study sikit latar belakang dekat profile dalam website uni biasanya ada. Berapa paper dah publish? Berapa orang student yang dia guide? Study background belajar kat mana, bidang apa, pernah buat post-doc ke, tengok sekali tajuk-tajuk paper yang dah publish tu. Dan kalau boleh pergi download dua ke tiga paper dia untuk tengok quality of the paper. Maksudnya journal mana yang dia guna untuk publish paper tu.

Secondly, wajib tanya kawan-kawan kita daripada uni berkenaan pasal reputation seseorang lecturer ni. Mungkin daripada situ kita boleh dapat idea sikit character of lecturer tu. Okay ni macam subjektif sikit.

Untuk diri sendiri yang memang suka di 'push' lagi suka kalau lecturer tu jenis yang ambik berat progress kita setiap minggu. Ada sesetengah orang tak suka. But I do like it because dengan ada orang yang push kita, confirm lah kita akan jadi lipas kudung yang sentiasa cari jalan untuk wujudkan progress tu. Untuk kebaikan diri sendiri even tho confirmlah kau akan stress masa mula-mula tu nak biasakan diri dengan benda baru. Hahaha.

Thirdly, Prof Nowshad ni belajar dekat Jepun dan menetap dekat sana for 14 years. So budaya pushy, budaya group research, budaya result matter dia sangat bagus untuk diterapkan dekat orang Malaysia ni yang ..... (sambung sendiri). We always have a weekly meeting setiap Jumaat dan semua student akan present ikut turn. Benda ni bagus sebab kau akan dengar benda yang lebih kurang sama everyweek, which menjimatkan masa korang untuk belajar fundamental. Seriously it helps a lot.

Semua orang akan jadi pakar dalam research masing-masing. Tapi kita kena fikir jugak yang external & internal examiner akan tanya soalan general dan kadang-kadang back to basic science. Basic science contoh we all semua study pasal thin film solar cell. Tapi basic is semiconductor which apply in all electronic devices yang mechanism lebih kurang sama. They (examiners) might query your understanding of the whole electronics system.

Mencabar tak kalau kita nak study balik benda tu? Tapi in our group, we have weekly discussion, presentation yang sememangnya menjimatkan masa korang untuk study balik benda basic tu. So seriously forming a group of student masa post grad nih really really really essential untuk proses menyiapkan labwork, paper, thesis and conference. Tak sempat stuck sorang sorang kat rumah ataupun tetiba nak down ke tak semangat ke. Memang tak sempat babe.

Apa pun berbalik dekat kita punya TARGET. Kita je tau apa yang kita nak achieve. BILA nak siap. Quality macam mana yang kita nak as a master holder or PhD holder. Kita je tau kan, so kena gali hati kita betul-betul.

I hope it helps for those people out there especially mommies yang banyak tanggungjawab rumah, nak jadi isteri lagi, nak jadi mak kat anak-anak yang bersekolah, anak kecik. It is a big challenge yang bukan semua orang sanggup. Apapun back to our BIG why.

-Mommy of four in PhD Journey-


Post a Comment

Macam Mana Nak Cari Supervisor Yang Bagus

April 13, 2018

Alhamdulillah petang tadi ke Uniten untuk jumpa co-supervisor, Prof Nowshad Amin. Selalunya kita jumpa co-supervisor ni bila nak hantar thesis je kan ataupun dalam sepanjang belajar tu sekali je lah kot jumpa 😁

Bersyukur yang teramat sangat ada co-supervisor yang ambik berat pasal student under co-supervision je pun. He said, semua student under his group are ONE. Dia pun tak suka ada deviation antara student direct dia ataupun co-supervised je. Prof Nowshad ni sangatlah dedicated and responsible. Memang best lah kalau dapat dia as supervisor for master or PhD.

Tips nak cari supervisor untuk sambung belajar especially for post-grad, firstly kena study sikit latar belakang dekat profile dalam website uni biasanya ada. Berapa paper dah publish? Berapa orang student yang dia guide? Study background belajar kat mana, bidang apa, pernah buat post-doc ke, tengok sekali tajuk-tajuk paper yang dah publish tu. Dan kalau boleh pergi download dua ke tiga paper dia untuk tengok quality of the paper. Maksudnya journal mana yang dia guna untuk publish paper tu.

Secondly, wajib tanya kawan-kawan kita daripada uni berkenaan pasal reputation seseorang lecturer ni. Mungkin daripada situ kita boleh dapat idea sikit character of lecturer tu. Okay ni macam subjektif sikit.

Untuk diri sendiri yang memang suka di 'push' lagi suka kalau lecturer tu jenis yang ambik berat progress kita setiap minggu. Ada sesetengah orang tak suka. But I do like it because dengan ada orang yang push kita, confirm lah kita akan jadi lipas kudung yang sentiasa cari jalan untuk wujudkan progress tu. Untuk kebaikan diri sendiri even tho confirmlah kau akan stress masa mula-mula tu nak biasakan diri dengan benda baru. Hahaha.

Thirdly, Prof Nowshad ni belajar dekat Jepun dan menetap dekat sana for 14 years. So budaya pushy, budaya group research, budaya result matter dia sangat bagus untuk diterapkan dekat orang Malaysia ni yang ..... (sambung sendiri). We always have a weekly meeting setiap Jumaat dan semua student akan present ikut turn. Benda ni bagus sebab kau akan dengar benda yang lebih kurang sama everyweek, which menjimatkan masa korang untuk belajar fundamental. Seriously it helps a lot.

Semua orang akan jadi pakar dalam research masing-masing. Tapi kita kena fikir jugak yang external & internal examiner akan tanya soalan general dan kadang-kadang back to basic science. Basic science contoh we all semua study pasal thin film solar cell. Tapi basic is semiconductor which apply in all electronic devices yang mechanism lebih kurang sama. They (examiners) might query your understanding of the whole electronics system.

Mencabar tak kalau kita nak study balik benda tu? Tapi in our group, we have weekly discussion, presentation yang sememangnya menjimatkan masa korang untuk study balik benda basic tu. So seriously forming a group of student masa post grad nih really really really essential untuk proses menyiapkan labwork, paper, thesis and conference. Tak sempat stuck sorang sorang kat rumah ataupun tetiba nak down ke tak semangat ke. Memang tak sempat babe.

Apa pun berbalik dekat kita punya TARGET. Kita je tau apa yang kita nak achieve. BILA nak siap. Quality macam mana yang kita nak as a master holder or PhD holder. Kita je tau kan, so kena gali hati kita betul-betul.

I hope it helps for those people out there especially mommies yang banyak tanggungjawab rumah, nak jadi isteri lagi, nak jadi mak kat anak-anak yang bersekolah, anak kecik. It is a big challenge yang bukan semua orang sanggup. Apapun back to our BIG why.

-Mommy of four in PhD Journey-


You Might Also Like

0 comments