Tuesday, October 10, 2017

Prof Dato' Jimmy Choo



Salam readers! Hai u all semua.

Korang kenal tak Prof Dato' Jimmy Choo? Pereka fesyen luxury yang sangat famous dekat UK & seantero dunia tu. Sebut Jimmy Choo mesti ingat kasut!




Kak Fizz suka baca cerita orang-orang berjaya ni. Not only that, suka baca kisah diorang ni bermula sebelum jadi terkenal dan paling disegani. Mana ada orang boleh terkenal dan berjaya sehari dua kan? Mesti ada fasa susah, bangun dan jatuh.

Itu yang Kak Fizz suka baca, masa susah dan jatuh, macam mana diorang bangkit untuk jadi orang yang berjaya. That is how we inspire people kan. Bukan sebab kejayaan semata-mata, tapi perjalanan menuju ke puncak tu yang buat kita buka minda seluasnya.

***************************

Prof Dato Jimmy Choo (JC) ni berasal daripada Penang, lahir tahun 1948. Beliau dibesarkan dalam family yang ayahnya seorang 'shoemaker'. Even JC pun pernah buat kasut sendiri masa umur 11 tahun!

JC graduated daripada salah satu fashion college dekat London. Masa belajar kat sana, setahun je family dia support. Lagi 3 tahun JC kerja dekat restoran dan cleaner dekat kilang kasut untuk menampung expenses belajar.

Lepas je graduate, JC sewa bangunan hospital lama untuk buka kedai kasut pertamanya dekat Hackney, London. Untuk empat tahun pertama business kasut yang direka sendiri, sales nya tak seindah mana. Even masuk dalam magazine Vogue pun sales makin merosot.

Korang tau tak magazine Vogue? Design kasut-kasut JC dimasukkan dalam magazine Vogue dalam 8 muka surat.

Dan

Hard work paid off bila Princess Diana was one of his customer!

Semenjak daripada tu, brand kasut rekaan JC terus famous internationally. Ramai artists Hollywood yang terkenal tempah kasut dengan JC yang harganya beribu-ribu US dollar! Apa jadi kalau masa 4 tahun pertama, dia dah give up dengan sales kasut dia dekat bangunan hospital lama tu??

Ada 3 style marketing JC ni..
1st; Beliau seorang yang customer oriented. Beliau sendiri yang entertain princess Diana untuk design kasut yang terbaik untuk Princess of Wales tu.

2nd; Kalau perasan beliau sendiri yang akan jadi jurucakap untuk produk kasut dan handbag beliau sendiri. Tak gunakan model untuk jurucakap produk keluarannya.

3rd; Beliau adalah 'decision maker' dalam butiknya dan syarikatnya. Sesetengah founder syarikat akan hire daripada agensi lain untuk jadi penasihat. Tapi JC dengan style beliau tersendiri.

Hebat kan?

Tapi of course lah nak jadi hebat perlu lalui proses kecaman, cabaran, bersusah payah & yang penting tak mudah mengalah walaupun terpaksa makan mee segera masa 4 tahun nak membangunkan Jimmy Choo Ltd.

Sekarang ni beliau involve dalam projek untuk buka institut pembuatan kasut di Malaysia.

***************************
Tahun lepas, 15 Oktober 2016 Prof Dato' Jimmy Choo dilantik menjadi non-independent and non-executive director of Hai-O Enterprise Bhd.


Dengan company yang kukuh 25 tahun dan collaboration dengan ikon fesyen ternama dunia, Hai-O akan lebarkan lagi sayapnya ke antarabangsa! Even lepas rebranding dengan nama Sahajidah Hai-O marketing, rakyat daripada negara Indonesia, Brunei dan Singapore pun ambil peluang untuk memasarkan produk-produk SHOM secara MLM.



Tak perlu takut pun dengan MLM daripada company yang memang genuine sejak berpuluh tahun yang lepas. Setiap bulan, RM 10 juta diperuntukkan untuk usahawan-usahawan Sahajidah Hai-O! 

Company yang dapat pengikitirafan daripada KPDNKK sebab menjalankan business secara beretika.

Bangga sangat buat business dengan Sahajidah Hai-O yang sentiasa kedepan untuk merealisasikan matlamat agent-agent dibawahnya. Tak ada masalah produk, cara nak marketkan produk, semuanya memang dikenali ramai!

Hai-O berkolaborasi dengan ikon fesyen terkenal untuk lancarkan produk Infinence

Peluang perniagaan dengan Hai-O memang terbuka luas untuk semua rakyat Malaysia, Brunei, Singapore dan Indonesia. Modal flexible, boleh berniaga secara online dan offline dan of course pilihlah kumpulan yang betul.

Boleh book appointment dengan Kak Fizz if nak tau details tentang sistem Hai-O dan marketing plan yang flexible untuk semua tak kisah samada baru nak bermula ataupun dah menapak dalam business!



Lots of love,
-PIN PB expert-
❤❤❤

Post a Comment