Saturday, February 4, 2017

Penyakit Slip Disc



Assalamualaikum. Salam sejahtera.

Apa itu slip disc?

Tulang belakang kita terdiri daripada tulang-tulang kecil yang dipanggil 'vetebrae'. Di antara tulang-tulang tu ada 'jelly-like-structure' yang dipanggil disc. Setiap 'disc' tu bertindak sebagai 'kusyen' antara tulang-tulang tadi dan attach kepada saraf-saraf. Tulang belakang kita ni berfungsi untuk protect saraf-saraf yang connected dengan otak kita.

Bila 'disc' tu membengkak, dia akan effect saraf kita dan itu lah yang dipanggil 'slipped-disc'. Dalam term medical ada yang panggil 'prolapsed in-vertebrae disc' (PID).  Bila disc tu dah membengkak, ia akan menekan saraf-saraf kita dan buatkan kita rasa sakit yang amat & kebas-kebas. Sakit biasanya daripada kawasan pinggul dan kebawah ada yang sampai ke kaki.

bulging disc
Prolapse 'disc' yang merah macam jelly tu, So bila bengkak, dia akan menekan saraf tulang belakang (kuning)


Punca slip disc?

Punca sebenar masih unclear contohnya bukan semua orang yang kerjanya mengangkat barang-barang berat di tempat kerja yang sama boleh kena slip disc. Ada sesetengah pesakit slip disc yang mempunyai otot tulang belakang yang lemah. Ada yang bersin terlalu kuat pun boleh menyebabkan otot-otot kita lemah untuk support tulang belakang. Tak ada sebab spesifik.

Tapi faktor-faktor yang berisiko kena slip disc memang ada. Contohnya;

- overweight
- kerja yang melibatkan angkat berat
- faktor usia, semakin tua semakin lemah disc
- kerja yang banyak duduk contohnya driver teksi, bas


Symptom slip disc

Salah satunya sakit lower back yang bila kita duduk atau baring tak melegakan langsung. Malah bertambah sakit sebab ada tekanan dekat 'disc'. Sakit belakang yang teruk semasa bersin dan batuk.

Ada saraf dekat belakang kaki kita yang dipanggil 'sciatic' connected daripada tulang pinggul ke kaki. Pesakit slip disc biasanya sakit daripada tulang pinggul ke kaki, lebih sakit daripada back muscle pain. 

Sakit dan kebas-kebas di kawasan pinggul dan bila tak dapatkan rawatan, boleh sebabkan masalah usus & pundi kencing.


Treatment slip disc

Takde UBAT nak hilangkan sakit slip disc kecuali ubat tahan sakit. Tapi ramai yang tahu kan apa akibat ubat tahan sakit kalau dah selalu ambik. Selain daripada ubat tahan sakit;

  1. Physical treatment biasanya fisioterapi
  2. Surgery dan tiada jaminan untuk baik sepenuhnya
  3. Rawatan thermal
  4. Menggunakan Premium Beautiful (PB) corset 

Macam mana PB corset boleh membantu?

PB corset ni direka untuk 70% kesihatan. Fabrik PB corset juga disulami far infrared radiation (FIR) yang berfungsi untuk mengatasi sakit tulang belakang seperti slip disc, sakit pinggang dan lenguh-lenguh serta sakit sendi.  Suntikan FIR paling banyak dibahagian waist nipper untuk memberi rawatan thermal berterusan. Tambahan lagi, PB dapat pengiktirafan daripada pakar tulang belakang U.S, Quebac & Canada.


Satu lagi kebaikan bila kita memakai PB corset, postur badan kita akan terjaga sepanjang hari. Pemakaian PB corset paling optimum 8 jam sehari, waktu siang. Sepanjang kita berkerja waktu siang, PB dapat menyokong tulang belakang kita.


PB corset membetulkan postur badan


Testimonial - PB dapat bantu pesakit PID 

slip disc PID





Testimonial - PB dapat bantu melegakan sakit belakang

sakit belakang epidural



masalah sakit belakang


Alhamdulillah dapat share kebaikan PB ni dengan orang ramai dan harapnya lebih ramai yang aware dengan kesihatan tulang belakang kita dengan pemakaian PB 8 jam sehari.

Untuk details consultation dan explanation, boleh contact 012.671.4487, your wellness consultant.

Premium Beautiful Expert, HafizaYusoff

Post a Comment