Thursday, August 4, 2016

Going to semester four!!



Alhamdulillah habis dah semester tiga yang penuh dengan onak, duri, badai semua lah. Tapi berjaya harung jugak dengan macam-macam cabaran. Mula-mula ingatkan senang je ambik 3 subject semester lepas. Tiga subjek ni untuk meet requirement daripada universiti. Kalau tak ambik, sampai ke sudah pun tak boleh grad walaupun thesis bombastic meletop!

Dengar tiga macam sikit je, dengan tak ada exam cuma kena pergi kelas every week, buat assignment dan last sekali macam biasa presentation. Tapi satu subjek ada lebih 4 lecturer! So, bayangkan je lah kalau 1 lecturer 1 assignment, 1 presentation. 4 darab 2 darab 3 😭 😭 😭 Siapa suruh awak ambik tiga subjek serentak kan? Tapi sebab fikir start full time study pun dah lambat, dah pertengahan semester 2 terpaksa lah harung jugak. Well, I did it! Siap dapat pergi Munich, Germany lagi untuk present paper (later will story).

Tapi belum habis lagi cerita PhD ni.. the major hassle tak lepas lagi. Paper should be published at least three under ISI/Scopus journal. So far supervisor duk push yang tiga ni la. Experiment so far working so well dengan adanya research group yang sangat supportive, tak kedekut untuk berkongsi, supervisor yang sangat committed. Surprisingly Co-supervisor pun sangat mengambil berat students under his supervision. Bayangkan every week dia buat meeting and deliver lecture yang basic. So takde la kita terkapai-kapai nak belajar sendiri yang basic principle bagai tu. For me, he is super duper responsible to his students. and I am glad dan bersyukur sangat-sangat. Thank you Allah.

Current progress, I am working on fabrication of thin film solar cell, hantar characterization then analyze. At the same time writing and keep writing. Because when you stop writing and reading, to get back the momentum is not easy. Hopefully boleh consistent all the way till end of next year. Lagi setahun setengah sahaja duration for my study leave ni. Dengar macam lama kan 18 months. But actually 3 semester tu sekejap je. Look now we are in August 2016 dah. Rasanya macam baru je masuk 2016.

Okay lets get back to work. Hopefully from now onward I can write more and more about my study, my business journey, sharing knowledge to the people yang menjengah blog ni 😝 😝 😝 I have a loooottttt of things to share here actually. Pending post pasal raya, dapur renovation at our new house, our kids development, my event with sahajidah hai-o marketing hurmmm banyaklah.

Stay tuned.

P/s: rindu tulis blog and blog hop


Wednesday, February 10, 2016

Cara menambah multiple akaun di Instagram



Hi readers!

Ni ada berita baik untuk IG users yang ada multiple account. Lepas update Instagram version 7.15, ada satu option untuk kita tambah akaun dalam satu application yang sama. Siapa yang ada banyak akaun instagram ni??!


Biasanya online seller ada multiple instagram akaun untuk differentiate produk yang diorang jual. Satu IG akaun untuk satu produk. Ada jugak online seller asingkan personal akaun & product akaun. Artist pun dah ada multiple akaun sekarang ni kan, sebab diorang pun berniaga jugak.

Multiple akaun ni boleh digunakan oleh Android user dan IOS user. Kat sini akak nak tunjuk step-by-step untuk tambah IG akaun untuk IOS user. Untuk Android user boleh tengok dekat link CikCida. Tak banyak beza pun cuma simbol yang digunakan je lain sikit.

First thing first make sure anda semua ada apps Instagram yang updated ye. Sila update IG memasing dulu ke v7.15. Secondly, kalau belum ada akaun 2nd or 3rd IG, sign up le dulu.

Then, boleh follow simple step kat bawah ni

STEP 1



STEP 2



STEP 3



STEP 4


Senang kan? So you all semua dah tak payah nak log out dan log in balik setiap kali nak browse through multiple IG akaun yang you all ada. Dengan menambah akaun dekat menu option tadi, you all boleh dapat notification from all accounts at one time.

Semoga bermanfaat ;)

premium beautiful certified agent,
0126714487

Tuesday, February 9, 2016

BEIJING, saya pasti sampai!!



Salam & hi to all readers!

Dengan ekonomi tak berapa nak stabil ni, company SHOM bukak lagi trip baru! Ingatkan nak reduce 2 kali trip setahun jadi 1 trip je. Tapi company SHOM bukak trip macam biasa dengan 1000 tiket FREE! Semua hanya untuk usahawan-usahawan SHOM yang disayangi.


Tapi jangan risau, yang belum jadi usahawan SHOM pun masih ada peluang untuk pergi FREE trip ke Beijing dengan 5 stars treatment. Macam mana? Register sebagai ahli SHOM dengan hanya RM50.00 shj! 

Walaupun tak pergi Osaka lagi, tapi SHOM dah bukak trip ke Beijing! Kalau nak cerita pasal trip daripada SHOM ni memang mewah. Daripada flight ticket, makan, minum & hotel semuanya ditaja 5 stars treatment lagi!! Semua dilayan macan VVIP. Sangat mewah!

Ada apa kat Beijing?!

Kita tengok video dulu...


Negara China, salah satu negara yang paling besar di dunia. Kalau kita tengok dekat map pun, akan nampak negara China dulu. Ibu negara China adalah Beijing yang terletak di utara negara republik itu. Last year, SHOM dah bawa lebih 500 usahawan ke Shanghai iaitu negeri terbesar di China. Kali ini, SHOM akan bawa usahawan semua ke negeri kedua terbesar di China.

Seriously akak tak suka subjek sejarah, tapi akak suka sangat tengok bangunan-bangunan bersejarah. Bila tengok gambar-gambar di Beijing (google je) banyak sangat seni bina yang yang berusia ratusan tahun. Setiap bangunan tu ada ceritanya tersendiri. Uniknye bangunan dekat sana mesti related dengan ceritanya tersendiri. Haaa yang tu akak minat nak ambik tau :D

Salah satunya, Forbidden city. Kenapa nama dia Forbidden City ea? 

Ni semua mesti tau. Great Wall of China. Teringin sangat nak berjalan dekat situ.. wahhh cantiknya...


Dekat tempat-tempat yang suhu tak berapa nak panas ni, akak memang suka la nak jenjalan dekat park dia. One of the park is called Beihai Park. Dekat-dekat dengan Forbidden city. Nice view and sangat calm.


Last but not least, bukan perempuan lah namanya kalau tak menyopping kan. Hehehe.. Kata banyak kain sutera kat sini daripada gred tinggi sampai yang takde gred! Bawak duit shopping je la kalau travel dengan SHOM ni wei.. Kasi bonus besar income gemok2 boleh la shopping sakan....




Huishhh tak sabar! Okay kena siapkan apa yang tak siap lagi. Nak qualify trip ke Beijing sangat simple and mudah. Hanya dengan membuat rutin harian kita sebagai seorang usahawan, confirm tiket ke Beijing wajib jadi milik kita. Untuk para usahawan PIN, Projek Kunci adalah salah satu platform yang paling senang untuk kita qualify trip. Kita mempunyai tempoh masa yang cukup banyak untuk menyiapkan apa yang perlu disiapkan. Jalan dah ada, yang tinggal hanya sedikit usaha dan semangat untuk berjuang.

Jom ke Beijing bersama PIN!


Kepada anda yang berada diluar sana, yang nak rasa pengalaman melancong FREE bersama PIN family, nak merasa income 3, 4, 5 atau 6 figures setiap bulan, we all sentiasa buka peluang untuk anda semua untuk menyertai PIN dan juga Projek Kunci PIN. Dengan projek ni,we all akan ajar satu persatu untuk menjadikan perniagaan ini satu kerjaya yang serious untuk anda.

Tiada syarat ketat pun, yang diperlukan hanyalah anda yang betul-betul nak mencari income tambahan ataupun income utama dengan berniaga. Hanya registration sebanyak RM50 sahaja anda layak menjadi usahawan SHOM dan anda berpeluang untuk mendapat tiket ke BEIJING, PERCUMA!

Untuk keterangan lanjut, boleh terus hubungi

Hafiza 0126714487

InsyaAllah we all in a team akan sama-sama menjana pendapatan dengan menjadi usahawan & jutawan SHOM