Sunday, October 4, 2015

Flat nipple or Inverted nipple



AMARAN** Ni bukan sembarangan post. Bukan post bende yang lucah okay, but ini ialah post berbentuk education untuk ibu-ibu mengandung yang plan untuk breastfeed anak.

Okay kenapa ada ibu yang tak nak direct breastfeed baby dia? Sanggup buang EBM lepas pump. Lepastu pump ikut suka tiba-tiba susu kering. Weiii sayangnye EBM.

Menjawab persoalan kat atas tu, ada ibu yang tak nak breastfeed baby sebab ada nipple yang flat ataupun inverted. Okay meh kita tengok gambar dekat bawah ni..


normal nipple vs flat nipple


Nampak tak perbezaan normal nipple dan yang tak normal? Bukan la tak normal kategori cacat okay. Tak payah malu sayang-sayang. Ini ialah perkara biasa je. Mungkin sebab lahir-lahir je dah macam tu, mungkin ada yang pernah buat minor surgery ke kat situ, lepas tu tak timbul dah. Mungkin jugak pakai bra yang salah sampai terhimpit nipple tu. So ada banyak factor.

Tapi itu bukan lah alasan untuk ibu-ibu tak nak breastfeed. Kalau lah jenis yang susu banyak lepas tu rezeki susu melimpah ruah, takkan la tak nak bagi baby kan. Kita faham, bila ada ibu yang complain kata 'sakit gila nipple aku sampai berdarah bila breasfeed'. Ada yang kata 'rasa macam melecet' etc.

Sama, saya pun sama... Ada masalah flat nipple. Sangatlah seksa masa nak breastfeed anak 1st dulu. Siap tak nak bagi breastmilk. Sanggup beli formula walaupun susu banyak sampai bengkak breast. Tapi, sbb mama paksa jugak suruh breastfeed, kita pun bagi. Baru je beberapa hari, nipple melecet rasa tak nak bg dah. Sakit sangat. Pedih sangat2.. Okay masa tu la I start meng'google' about parenting n breastfeeding. Zaman internet tak brp nak canggih sangat waaaay back in 2007. Pakai streamyx kot. Line pun tak berapa nak okay.

Apa yang I jumpa ialah Avent nipple protector yang you boleh letak dekat your nipple masa breastfeeding. So it can reduce your pain disebabkan sore nipple tadi. At the same time boleh keluarkan your nipple yg inverted tadi ataupun yg flat.
nipple protector for sore nipple
Ada 2 jenis saiz, medium and small. Depends lah kan, saiz masing2. Baby akan reject jugak mula2 tu. Tapi keep on trying, insyaAllah boleh. No problem. Biasanya 1st time always the hardest kan? Lepas tu okay je baby minum susu. Baby ni ada satu jenis enzim dekat air liur dia yang boleh stimulate breastmilk. Enzim ni akan menyebabkan supply susu bertambah.

Masa 2007 tu memang ada satu jenis ni je. Brand Avent je. Dah la takde orang jual online masa tu. So boleh bayangkan tak time tu dalam pantang nak suruh orang lain belikan takut tak reti beli. Nak keluar rumah pun serba salah.

Untung ibu-ibu skrg ni, hashtag je kat insta, macam2 brand ada. Kat google pun type je barang2 baby mcm2 store yg keluar.

Pemilihan bra yang sesuai pun sangat penting. This is why I choose premium beautiful bra, sebab cup bra tu memang direka khas untuk nipple kita bernafas dah tak terhimpit. Cup yang berbentuk 3D piramid yang muncung kat hujung supaya nipple kita sihat. Chitosan juga disuntik dalam fabrik PB ni untuk mengelakkan breast cancer. Nauzubillah, ko boleh kita elakkan lebih baik.

Kat bawah ni gambar short bra premium beautiful. Harganya 
RM 500 - RM 550 (iku saiz). Tak pe mahal sikit untuk 'aset' kita yang nak pakai lama. Short bra ni pun berteknologi tinggi sebab ada FIR dan yang paling penting life time warranty!

Short Bra
Premium Beautiful Short Bra

So, itulah cara utk ibu-ibu teruskan breastfeed bila ada nipple protector ni. InsyaAllah, ibu-ibu boleh fully breastfeed baby bila nipple tu normal. Just a few weeks je kena pakai protector tu. Then, u can just breastfeed your baby easily without hurting your nipple. Jangan lupa juga penggunaan bra yang betul!

Wishing u all the best in breastfeeding journey..!!


premium beautiful certified agent,
0126714487
Post a Comment