Monday, October 19, 2015

Jom Sambung Belajar :)



Alhamdulillah Syukur sangat dapat peluang untuk sambung belajar secara full-time. Punyalah banyak halangan in the beginning. Kalau nak cerita application untuk sambung belajar ni boleh buat novel heh..

Daripada mula belajar masa MSc level lagi memang berhasrat sangat-sangat nak sambung sampai PhD level. Lepas habis MSc niat nak kerja dulu tak kisah kerja apa pun. Sebenanrnya tak tau pun apa cita-cita masa kecik dulu. Jawapan cliche masa sekolah dulu 'cikgu', 'doktor', 'peguam'. Macam mana diorang kerja pun tak pernah ambik tau.

Bila dah masuk matrik and nak apply for Uni, masa tu baru lah decide nak jadi oil and gas engineer. Banyak naw gajinya orang kata. Dengar orang kata je lah kan. So pilih la course yang ada kaitan dengan oil and gas engineering (masa tu UPU ada 5 choices). Dapat masuk USM ambik Mineral Resources Engineering. Ada la bau-bau oil and gas sikit, hihihi. Tapi nak kene maintain CGPA 3.5 and above tu. Alahaiii susahnye lah. Bila dah tak dapat 3.5 masa first sem tu terus demotivated. Jadi apa la aku agaknya lepas grad nih.

Dipendekkan cerita, lepas grad dapat jodoh, kawin. Masa tu dah pasang angan-angan aku nak buat MSc. Jadi lecturer la kot lepas habis MSc. Rezeki buat MSc kat USM jugak and dapat habiskan dalam masa setahun. Dengan pregnant n bersalin during that time, but alhamdulillah manage to finish it.

So kene la cari kerja dulu kan. Dapat kerja kat KPDNKK masa tu kene duk pantau harga barang kat pasar, kedai-kedai runcit and shopping mall. Paling best kat shopping mall la! Gaji RM1,500 je masa tu. Aku ada apa tadi? Yer ada MSc. Masa tu tak memilih sangat sebab susah nak carik kerja time tu. Tapi yang semangatnya from day 1 bawak news paper The Star tiap-tiap hari kat office nak carik kerja punya pasal. Hantar resume kat related company tiap-tiap hari. Alhamdulillah lepas 6 bulan dapat kerja kat GMI. walaupun bukan jadi lecturer, masa tu jadi research officer. Dah tanam dalam kepala otak masa tu, this is my stepping stone untuk jadi lecturer kat GMI.

Peluang tu sentiasa ada bila kita dah pasak niat tu dalam-dalam kat kepala and hati. Baru lah kita akan usaha ke arah niat murni kita tu. hehehe.. So bila dah berkhidmat dengan GMI 7 years, baru lah dapat sambung belajar as a PhD student and insyaAllah as a fulltimer.

life as a PhD student
student life (source:google)

Doakan semoga my PhD journey would be smooth sailing. Ameen.. 

premium beautiful certified agent,
0126714487

Tuesday, October 6, 2015

Fenomena COZUMA CC Cream



Hi readers..

Tiba-tiba rasa macam best pulak nak update blog hari-hari. Semangat terlebih ala-ala sugar rush gitu. :D

Okay hari ni kita nak cerita sikit pasal CC Cream kiranya CC cream ni antara produk baru daripada Hai-O marketing dan antara yang paling LARIS setakat ni dan InsyaAllah seterusnya. Sebelum ni dengar je kat iklan ada AA cream, BB cream, CC cream dan yang terbaru DD cream. "Duo Alphabet" cream ni asalnya daripada Korea. Kan ke kulit orang perempuan Korea cantik-cantik rasa geram je tengok? Haaa kan kan. Diorang la invented cream 'alphabet' ni.

Serious tak pernah ambik tau pun AA ke BB cream dulu. So bila dah nampak kesan kat muka sendiri bila pakai CC cream, baru la nak ambik tau pasal semua duo alphabet cream ni. Memang kalau tak pakai sendiri dulu, tak pandai nak cerita pasal produk. Dah pakai sendiri, tengok kesan sendiri baru berani promot, betul tak?

Ada banyak brand CC cream, you all boleh google je berlambak ade kat market. Daripada yang mahal sampai lah yang murah. Semua function sama je, untuk membetulkan contour color kat muka kita ni. Kadang bila apply cream ke mosturizer, muka bercapuk-capuk putih kan. Tapi kalau pakai CC cream, warna muka kita nampak satu tona je. Satu tone colour okeh, jarang nak guna perkataan tona ni hehe.

CC cream daripada Hai-O ni namanye COZUMA CC CREAM. Rupanya macam kat bawah ni;

Cozuma CC Cream

Cozuma CC Cream

Comel je tube cozuma cc cream ni, boleh masuk dalam handbag you all. Ringan je dan sangatlah senang untuk yang tak sempat nak cecantik depan cermin kat rumah, you all boleh terus apply dalam kereta masa kat traffic light ke traffic jam ke :P Tapi memang sungguh, tak nampak cacat cela bila you all apply dalam kereta, 30 saat dah siap!!

Cozuma



50 gram cc cream tube ni tahan sampai 4 ke 5 bulan. Tekstur dia yang ringan dan halus sampai bila you all apply tu terus masuk ke pori-pori muka dan tak payah risau kalau nak ambil wudhu'. Sangat mesra wudhu' sebab tak payah nak wipe muka.

Kalau you all kerja kat luar pulak, kat tapak site ke construction ke jangan risau sebab cc cream ni ada SPF 30++ yang dah memang cukup untuk tapis sinaran matahari tu. Kalau nak pakai mosturizer lain ataupun sunblock, boleh apply cc cram dulu, lepas tu sapu la cream lain. Kalau nak la. Tapi pada kita, dah cukup dah CC cream tu. hehehe malas nak tepek banyak-banyak.

Nak tau hebat ke tak CC cream ni, jom kita baca 10 kebaikan cream magic ni

calit calit cantik

Berapa ringgit pulak cream calit-calit cantik ni?

RM 110 je satu tube. Tapi kenapa nak beli 1 kalau dapat FREE 1 bila beli 3?? Hehehe sementara tengah promotion ni. Jom calit-calit cantik dengan CC Cream!!

Calit Calit Cantik


premium beautiful certified agent,
0126714487





Sunday, October 4, 2015

Flat nipple or Inverted nipple



AMARAN** Ni bukan sembarangan post. Bukan post bende yang lucah okay, but ini ialah post berbentuk education untuk ibu-ibu mengandung yang plan untuk breastfeed anak.

Okay kenapa ada ibu yang tak nak direct breastfeed baby dia? Sanggup buang EBM lepas pump. Lepastu pump ikut suka tiba-tiba susu kering. Weiii sayangnye EBM.

Menjawab persoalan kat atas tu, ada ibu yang tak nak breastfeed baby sebab ada nipple yang flat ataupun inverted. Okay meh kita tengok gambar dekat bawah ni..


normal nipple vs flat nipple


Nampak tak perbezaan normal nipple dan yang tak normal? Bukan la tak normal kategori cacat okay. Tak payah malu sayang-sayang. Ini ialah perkara biasa je. Mungkin sebab lahir-lahir je dah macam tu, mungkin ada yang pernah buat minor surgery ke kat situ, lepas tu tak timbul dah. Mungkin jugak pakai bra yang salah sampai terhimpit nipple tu. So ada banyak factor.

Tapi itu bukan lah alasan untuk ibu-ibu tak nak breastfeed. Kalau lah jenis yang susu banyak lepas tu rezeki susu melimpah ruah, takkan la tak nak bagi baby kan. Kita faham, bila ada ibu yang complain kata 'sakit gila nipple aku sampai berdarah bila breasfeed'. Ada yang kata 'rasa macam melecet' etc.

Sama, saya pun sama... Ada masalah flat nipple. Sangatlah seksa masa nak breastfeed anak 1st dulu. Siap tak nak bagi breastmilk. Sanggup beli formula walaupun susu banyak sampai bengkak breast. Tapi, sbb mama paksa jugak suruh breastfeed, kita pun bagi. Baru je beberapa hari, nipple melecet rasa tak nak bg dah. Sakit sangat. Pedih sangat2.. Okay masa tu la I start meng'google' about parenting n breastfeeding. Zaman internet tak brp nak canggih sangat waaaay back in 2007. Pakai streamyx kot. Line pun tak berapa nak okay.

Apa yang I jumpa ialah Avent nipple protector yang you boleh letak dekat your nipple masa breastfeeding. So it can reduce your pain disebabkan sore nipple tadi. At the same time boleh keluarkan your nipple yg inverted tadi ataupun yg flat.
nipple protector for sore nipple
Ada 2 jenis saiz, medium and small. Depends lah kan, saiz masing2. Baby akan reject jugak mula2 tu. Tapi keep on trying, insyaAllah boleh. No problem. Biasanya 1st time always the hardest kan? Lepas tu okay je baby minum susu. Baby ni ada satu jenis enzim dekat air liur dia yang boleh stimulate breastmilk. Enzim ni akan menyebabkan supply susu bertambah.

Masa 2007 tu memang ada satu jenis ni je. Brand Avent je. Dah la takde orang jual online masa tu. So boleh bayangkan tak time tu dalam pantang nak suruh orang lain belikan takut tak reti beli. Nak keluar rumah pun serba salah.

Untung ibu-ibu skrg ni, hashtag je kat insta, macam2 brand ada. Kat google pun type je barang2 baby mcm2 store yg keluar.

Pemilihan bra yang sesuai pun sangat penting. This is why I choose premium beautiful bra, sebab cup bra tu memang direka khas untuk nipple kita bernafas dah tak terhimpit. Cup yang berbentuk 3D piramid yang muncung kat hujung supaya nipple kita sihat. Chitosan juga disuntik dalam fabrik PB ni untuk mengelakkan breast cancer. Nauzubillah, ko boleh kita elakkan lebih baik.

Kat bawah ni gambar short bra premium beautiful. Harganya 
RM 500 - RM 550 (iku saiz). Tak pe mahal sikit untuk 'aset' kita yang nak pakai lama. Short bra ni pun berteknologi tinggi sebab ada FIR dan yang paling penting life time warranty!

Short Bra
Premium Beautiful Short Bra

So, itulah cara utk ibu-ibu teruskan breastfeed bila ada nipple protector ni. InsyaAllah, ibu-ibu boleh fully breastfeed baby bila nipple tu normal. Just a few weeks je kena pakai protector tu. Then, u can just breastfeed your baby easily without hurting your nipple. Jangan lupa juga penggunaan bra yang betul!

Wishing u all the best in breastfeeding journey..!!


premium beautiful certified agent,
0126714487

PIN in VIETNAM!!



Tiap-tiap tahun company akan bagi FREE trip dua kali untuk usahawan-usahawan Hai-O sebagai insentif. Wahhh memang seronok tak terkata sebab daripada tambang kapal terbang ke tempat tidur 5 bintang and makan-makan semuanya FREE! Bawak duit shopping je kalau yang kaki shopping tuh. Heh

Okay kita layan gambar our group, PINpreneur kat Vietnam haritu.

DAY 1

Ni gambar we all dekat KLIA sebelum berangkat ke Vietnam. Of course semua happy dapat berjalan percuma je! First day pink and green!







Dah sampai Ho Chi Minh City airport



Happy faces at Notre Dame Church, Saigon



Halal foods in Saigon




DAY 2

At Equatorial Hotel, Saigon. Second day red and yellow color!




Ben Thanh Market,Saigon. Kalau dah namanya perempuan tak ingat lapar dah bila tengok kain lace cantik-cantik ni.



Gala Dinner at Equatorial Hotel. Happening!!





DAY 3

Green day and we are off to Mekong river


 

Our group picture dengan multimillionaire CDM Azlan Deraman. Our mentor yang sangat humble dan sangat committed dalam memimpin our team. Memang bertuah sangat to be part of his team!!






 



Dekat sini semua ikan fresh!!



DAY 4

Hard Rock Cafe in Ho Chi Minh before going back to KL. Beautiful purple on last day in Ho Chi Minh City! 



Wanna join our happening team with our dedicated leaders? Book appointment 0126714487

premium beautiful certified agent,
0126714487