Sunday, April 12, 2015

Tips for healing your nausea



Alhamdulillah, semoga pregnancy anak ke-4 ini berjalan dengan mudah dan selamat hendaknya.

Sepanjang pregnancy anak pertama, kedua and ketiga belum pernah lagi rasa mual, letih, allergic bau yang melampau. Tapi kali ni rasa teruk benau nau nau la pulak.

3 bulan lebih pergi kerja and balik kerja dengan rasa yang amat letih dan rasa sangatlah tak produktif bila buat kerja kat office. Nak masak kat rumah, bau bawang yang ditumis tu pun rasa nak pengsan. Paling teruk, sabun mandi budak-budak ni pun bau busuk.. Hahaha sampai tak larat nak masuk bilik air.

Mungkin jugak faktor umur yang dah masuk 30-an. Ye lah, sebelum ni mengandung masa umur 20-an. Kuat mental n fizikal lagi. :D husband duduk jauh lagi masa tu. Owh manjanya diriku ini.

Dah panjang pulak intro nye. Ingat nak cerita pasal warm honey lemon je ni. Okay as for me yang bangun pagi-pagi lagi dah rasa pening melayang-layang, air honey yang dibancuh dengan hirisan lemon yang fresh is the best remedy so far for my bad nausea. Its up to you to make it cold or warm.



Source: Google

Banyak khasiat lemon ni sebenarnya. Ada vitamin C dan kaya dengan mineral jugak. Okay kenapa kita rasa mual and terjadinya morning sickness tu? Haaaa kan.. Actually masa awal pregnancy, badan kita banyak merembeskan asid disebabkan hormonal changes. So salah satu nak mengurangkan asid dalam badan ialah dengan minum air lemon. Boleh menghilangkan nafas yang berbau and banyak lagi khasiat lemon ni. Nanti ada masa I tambah lagi ;)


Okay, setakat itu sahaja for this post. Yang tak mengandung pun boleh cuba untuk turunkan berat badan. Worth try!! Thank you for your time.. Xoxo


Post a Comment