Tuesday, October 29, 2013

Mineral Coffee for coffee lover



Hello readers..

Harini I nak bercerita sikit kelebihan mineral coffee ni ye. Ramai juga yang tertanya-tanya kenapa coffee tu dipanggil 'mineral' coffee. Main ingredient coffee yang best ni ialah garam buluh. Kenapa garam buluh? Garam buluh ni lah yang memberi mineral pada coffee yang sedap ni.

I nak cerita sikit bagaimana garam buluh dihasilkan. Garam buluh di kumpulkan daripada pantai barat Korea yang tidak dicemari. Buluh yang berumur 3 tahun dipilih dan digunakan untuk dipotong dan selepas itu garam yang dikumpukan tadi akan dimasukkan ke dalam buluh tersebut. Kemudian buluh itu di masukkan ke dalam incinerator dan dibakar berulang kali dengan suhu 1000 degree celcius to 1500 degree celcius. Kenapa kene bakar berulang kali? Untuk membuang toksin dan heavy metal yang terdapat di dalam garam tersebut. Garam buluh akan bersifat alkali selepas pembakaran dijalankan.


Garam buluh ni terdapat lebih daripada 70 jenis mineral didalamnya and has been tested at Midwest Laboratories Inc. Kandungan magnesium yang tinggi dapat membantu pembentukan sel-sel baru, menjaga hati dan juga ginjal. Best tak minum coffee sambil minum mineral-mineral yang ada dan anti-oxidant pulak tu? Hehehe...


Satu kotak mineral coffee ni harganya RM 26.50 sahaja dan mengandungi 20 sachets. Based on the testimonials, mineral coffee dapat membuatkan kita rasa segar dan bertenaga sepanjang hari. Selain itu ia dapat mengurangkan rasa lapar dan gastrik. Kandungan mineral dalam coffee ni membuatkan ianya bersifat alkali. Garam biasa yang kita gunakan tu bersifat acidic. Kebanyakan makanan dan minuman memang bersifat acidic. Jadi dengan minum coffee secawan sehari dapat mengurangkan asid di dalam badan. Garam buluh juga berfungsi untuk menurunkan hypertension atau darah tinggi. Sambil minum coffee sambil jaga kesihatan.

Readers yang ada kedai makan, restaurant, resort ataupun hotel, this is a good investment.. Even kedai-kedai mamak pun dah banyak ambil stok. Kalau order, satu karton terus. Sangat senang kalau sesiapa yang nak buat business dengan low capital dan high profits dengan hanya menjual mineral coffee sahaja. 

Jom kita tambah side income, generate 4 figure, 5 figure or 6 figure dengan sign up as a MINERAL COFFEE AGENT!!! and of course dengan GLAM. Group yang paling besar, paling dinamik dan paling aktif! 


Be part of GLAMpreneur, we will teach you how to generate side income!!
call/whatsapp +6 0126714487




Sunday, October 27, 2013

Bio Aura Water Filter



Hello and Guten Morgan to all readers..

Sebelum ini saya tidak pernah lagi mempromosikan Bio Aura water filter. Tapi bila malam tadi ada kawan office yang bertanyakan tentang Bio Aura, mestila saya pun jadi kalut sebab tak pernah nak ambil tahu tentang produk tersebut. Yer, Bio Aura ialah salah satu produk Hai O juga.

Sebagai seorang 'part-timer' dalam business ini, kita perlulah bersikap ingin tahu tentang setiap produk yang berada dibawah company. Ilmu setiap produk perlu dicari dan digali untuk memudahkan kita berkongsi tentang kebaikan setiap produk. Knowledge dan skill ber'business' akan tajam secara automatik walaupun kita bukan daripada background business. Semuanya dihujung jari dengan adanya internet. (macam dah lari topik sikit nih) 

Walaupun saya tahu ada BANYAK jenama water filter yang ada sekarang dan MURAH, tapi tak salah kan untuk saya share tentang kebaikan water filter Bio Aura. Setiap jenama ada fungsi dan kebaikannya yang tersendiri.


Saturday, October 26, 2013

Sambal tumis udang dan asparagus



Bila CikPija masuk dapur...

Sebelum ni CikPija pernah kongsikan resepi sambal tumis yang ada belacan. Ada sesetengah orang yang allergy dengan belacan. Jadi harini CikPija kongsikan resepi sambal tumis yang tidak menggunakan sambal belacan. 

Minggu lepas CikPija ade buat sambal tumis udang galah.. Yummyy!! memang favourite husband udang galah ni.. Katenye kepala udang tu yang sedap dan manis.

Udang galah (source:google)

Bahan-bahan A (untuk dikisar):
3 ulas bawang putih
4 ulas bawang merah
1 inci halia

Bahan-bahan lain:
500 gram udang galah
5 sudu cili boh
1 biji bawang besar dihiris
1 sudu tomato sos
1 sudu kecil sos tiram
1 sudu gula perang
GARAM BULUH secukup rasa

Cara-caranya:
1. Gaulkan udang bersama kunyit serbuk dan goreng sampai udang bertukar warna ke warna merah

Udang galah yang digaul bersama kunyit dan digoreng

2. Asingkan udang dan tumis bahan-bahan A sehingga naik bau.
3. Masukkan cili boh dan tumis sehingga cili betul-betul masak. (part yang ni kene sabar sikit tunggu sampai naik minyak. kalau tak memang tak sedap la sambal tumis u ollss)
4. Masukkan gula perang (nak pakai gula biasa pun boleh), tomato sos, sos tiram dan gaul hingga sebati.
5. Masukkan udang galah yang telah digoreng tadi..
6. Masukkan asparagus, kalau suka petai boleh masukkan petai ye.. (CikPija habiskan stok asparagus)
7. Last sekali, masukkan bawang besar yang dihiris dan GARAM BULUH secukup rasa.

Udang galah and asparagus

CikPija kalau memasak memang pakai garam buluh sebab garam buluh ni dah digunakan secara tradisional oleh rakyat Korea untuk menghindarkan pelbagai penyakit. Banyak khasiat dan mineral yang boleh didapati daripada garam buluh berbanding garam biasa.



Kalau sesiapa yang nak order garam buluh (eh dah lari topik sikit), boleh whatapp 0126714487/email nurhafizakamaruddin@gmail.com. Selamat mencuba!!

Tuesday, October 22, 2013

Pavlova di Raya Haji



Bila cik pija masuk dapur...

Walaupun tak rajin nak memasak, tapi bila lengkap barang-barangnya mood rajin tiba-tiba datang.

Raya haji minggu lepas, kitorang beraya di Teluk Intan rumah mertuaku. So, kitorang plan nak buat pavlova. Siap google and carik video kat youtube lagi. First time katenye.

Ingredient untuk buat pavlova:

Bahan A (meringue):
- 1 cawan icing sugar
- 5 biji putih telur (grade AA)
- Cuka (1 tea spoon)
- Tepung jagung (1 table spoon)

Bahan B (topping):
- Whipped cream (dalam kotak)
- Buah-buahan masam (grapes- kalau boleh seedless, strawberry. kalau ade kiwi, blueberries pun okay)

Step 1: pukul putih telur sampai kembang.
Step 2: Masukkan icing sugar sikit-sikit
Step 3: Tambahkan cuka dan tepung jagung
Step 4: Beat until form soft peak (mcm dalam gambar tu)


Bila dah siap pukul macam dalam gambar atas ni, keluarkan dan letak atas brown paper (kertas minyak)

Touch up bagi comel-comel sikit..Sambil tu boleh reheat oven 180 degree


Lepas dah bakar.. taraaaa..jadila macam dalam gambar dibawah.. TAPI biarkan dia sejuk perlahan-lahan dalam oven. jangan keluarkan terus.. nanti meringue terkejut dengan temperature drop.. :D 


Pukul whipped cream pulak untuk buat topping die.. pukul sampai jadi 'soft peak' (sile google kalau tak tau soft peak tu mcm mane.. hihi)

Ni contoh kotak whipped cream tu..



Lepas tu boleh susun buah-buahan yang sedap tu and ready to eat..


So nak buat cake pavlova ni takde lah susah mane pun.. selamat mencuba!

Tuesday, October 15, 2013

Freckles and BB Plus Collagen



Salam and hai to all readers..

Freckles seem to be one of the most NO-NO to women.


Freckles (source:google)

Usually can be seen on face near nose area and under the eyes.

How to remove freckles?


PayPal



Salam and hai to all peeps..

Sekarang saya dah ada PayPal dimana customer-customer saya boleh membuat bayaran menggunakan kad kredit atau kad debit menggunakan PayPal. Kepada customer yang biasa membuat transaksi menggunakan online, semestinya sudah biasa menggunakan PayPal.




Friday, October 4, 2013

Sushi Zanmai, The Garden



I love sushi so much!!
Sushi Zanmai is my favorite place..

Love to eat this dessert too, named ita choco monaka



Vanilla ice cream wrapped with waffle. A must try when you go to any Japanese restaurant. 

I have tried Rakuzen once, but I love Sushi Zanmai's taste more.