Tuesday, March 16, 2010

parents as a role model



Yes.. Our parents is our role model. same goes to me as a mother and my hubby as a father are role model to our kids. Ape yg kite buat semua akan diperhatikan dan diikut juga oleh anak2 kite. Kadang-kadang tu tak perasan gelagat kite diperhatikan oleh anak2 kite. Ade jugak anak2 kite sendiri melarang kite buat sesuatu yg die rase salah dimata diorg sbb kite pon pernah melarang die buat bende yg sama.. hehe paham ke tak?
contohnye:

Situation 1
Mama: Farish, jangan main kat luar..panas kat luar tu..
hari yg lain..Mama nak sidai kain
Farish: Mama, jom masuk..panas la kat luar tu

Situation 2
Mama: Farish, sit down ya.. nnt air tumpah
hari yang lain.. Mama minum air sambil berdiri
Farish: Sit down Mama, nnt air tumpah

Situation 3
Farish tgh main air dekat sink dapur,
Mama: Jangan la main air Farish.. Mama nak wash the dishes
hari yang lain.. Mama nak basuh pinggan sambil tadah air water filter
Farish: Mama, air dah punuh (read:penuh). Jangan main air..

Ade byk situation sebenanye.. tak larat nak cerite. hahaha.. budak2 kan. cepat belajar.

Lagi satu Farish ni minat dgn zikir munajat (tapi mama die takde la berzikir sgt pon kecuali mase die nak tdo tu). At first dapat detect mase die sethn stgh. Kalau azan dekat TV die akan stay still sampai azan tu habis. Start dari tu, aku pun bkk la astro Oasis biasenye dekat2 nak azan tu ade zikir munajat. drp umur die sethn stgh sampai la sekarang ni masih lagi suke tgk zikir2 kat astro Oasis tu. sampai dah hafal dah. so bile pegi mane2 die akan b'zikir la kalau die teringat. tetibe bace 'subhanallah alhamdulillah walaa ila haillallah wallahuakbar...' dlm kereta pon kalau die boring2 die bace la zikir2 yg die ingat. mule2 tu kelakar pon ade sbb pelat. dah lame2 baru sedap dengar. hihi sejuk perut mama mengandung.. mungkin die minat ke arah itu kot.
Owh sangat impressed tadi bile tgh tgk azan zuhur kat astro Oasis, kan ade azan, pastu kat bwh tu ade tulis mcm mane nak jawab kan. bile 'haiya alassolah' kene la jawab 'lahaulawala quwwataillabillah'. Farish pegi kat tv and tunjuk, 'Mama, ni lahaulawala...' aku pun mcm haa I am soo impressed. ingatkan bile die tgk zikir2 kat oasis tu takde la tgk tulisan tu mcm mane kan. ingatkan tgk sungai2, laut, burung2, bunga2 ke, rupe2nye mmg die tgk jugak all the tulisan2 tu walaupun tulisan arab.

Cakap pasal minat ni, kite as a parents pon tak boleh nak force the kids ikut kehendak kite walaupun kite tahu bende tu baik utk diri die and for the future. Kalau die minat kearah sesuatu bende tu, don't stop him/her. kite ikutkan aje and try to guide them as long as bende tu baik. sebab kalau tgk mak2 zaman skrg ni, semua b'lumbe2 nak tgk anak pandai muzik la, hantar tuition sane sini la tp mak bapak sendiri tak tau ape yg anak die minat, or known as 'kiasu'. Ape itu kiasu?? kiasu ialah behaviour or attitude org yg takut dengan kekalahan. org lain hantar anak pegi class piano, die pon nak hantar jgk. pegi hantar class english, die pon nak hantar jugak. tapi sebenanye tak tau ape motif sebenar.. well, try to be yourself dan kalau kite ade cara kite sendiri, go with our own way..

Post a Comment