Monday, March 1, 2010

bila misi tak berjaya



Mungkin belum masanye lagi. Farish dah 3 tahun tapi still pakai diaper lagi. Sebelum ni ade jugak potty train die kat rumah Tok Ma. yg tak laratnye ialah bile die ken*ing merata2 dan tak jumpe kat mane la die membuang ni. sbb rumah Tok Ma 2 tingkat, nak carik satu hal. nak membersihkannye pon satu hal. Rumah Tok Ma ni byk plak karpetnye. Plus Mama yg dalam pantang nie. So, 2 hari cukup la untuk kitorg huru hara kat rumah. Pastu Farish pakai balik daiper. Si Farish ni pulak sibuk tak nak pakai diaper, sblm ni ade rashes kat bon*ot die. Die pon tak nak la pakai dah diaper die. So, Mama pon happy la kan. This is the right time kot. Bile suruh pegi toilet, tak nak plak die ken*ing. baru keluar toilet 2 minit, dah.... phm2 je lah.

Jadinye, Tok Ma membuat suggestion supaya potty training session dibuat di rumah Mama. sbb rumah Mama kan kecik je. Senang nak carik kat mane die membuang. Lagipun rumah Mama tak de karpet. Yang ade pun tikar buluh shj. senang la nak lap2 kan. Suggested day is Friday, Sat and Sunday baru nie.

Jumaat petang kitorg (Tok Ma, Mama, Farish and Imanina) pun b'tolak lah ke Bangi. Petang tu hujan dengan lebatnye..Alhamdulillah hujan sbb musim panas kan skrg. Sampai kat Bangi, lepak2 jap, makan2 and tido.. Adik pulak tak bleh tdo. Tempat baru kan. Sblm ni pegi Bangi tak tido sane. Dah bace2 ape yg patut, baru la adik bleh tdo.

Esok pagi, terus bukak diaper Farish and pesan kat die. Nak ken*ing ckp okay, Mama bwk gi toilet. Die tgh main seronok2 pastu die pon dtg dekat Mama, 'mama.. dah basah..' dah agak dah mesti terlepas punye. carik punye carik rupenye kat dapur die membuang.. 2nd time pulak, die terus bkk seluar and masuk toilet cakap 'mama.. nak ken*ing..' padehal dah basah dah.. aduilaa mase ni Mama dah mcm nak naik hangin dah.. He knew that Mama tgh marah mase tu. 3rd time, die bkk seluar masuk toilet and basuh sendiri seluar die.. konon2 boleh cool down kan mama die la.. pastu pulak amik mop nak bersihkan la tempat die membuang tu.. huhu.. geram2..

On Sunday Farish nak pakai diaper sbb asik kene marah je kan.. menangis2 nak pakai diaper. So, takpe lah maybe next time kite try lagi okey..

Post a Comment