Friday, March 26, 2010

work..work..work..



Yeay.. dah start keje balik hari Rabu hari tu.. Pegi keje mestilah dgn muke yg fresh, positive mind and sentiase senyum supaye kite buat kerja dgn bersungguh-sunguh n b'semangat.. chewahh.. bleh jadik pekerja cth tak?? tp tak bleh b'semangat satu hari je kan.

Tak nak cerite pasal keje la.. meh kite cerite pasal adik Imanina yang baru masuk 2 bulan haritu. Hari Selase haritu, aku drive all d way from Shah Alam to Bangi berdue je dgn adik Imanina for immunization utk 2 bulan kat klinik An-Nur. Klinik ni ialah panel klinik and dah ade record kitorg anak beranak. so senang la skit. Injection utk 2 bulan ni sepatutnye polio+hip dgn ape ntah satu lagi tu. Lepas dah timbang sume, aku baringkan la anak aku nie atas katil. so, Doc bg jab kat kaki kanan.. lps tu suruh kitorg tunggu kat luar. lps dah susukan adik, die pon dah tak nangis sume, tetibe nurse panggil masuk balik sbb salah bg injection..BOLEY?? rupe2nye die bg hepB sbb die ingat br sebulan. Immunization card tu ade je dpn mate die. mase sebulan tu dah sign dah.. so inject la lagi skali kat peha belah kiri plak. Doc tu ckp no harm bg hepB for 3rd dose. sbb nnt 6 bulan tak yah amik lagi hepB tu. tapi kesian la kat anak dara sorg tu. menangis la die tersedu2.. pastu keluar dr bilik Doc tu plak, ade la sorg akak ni pegang baby die pastu ckp dgn anak die tu 'nnt adik jgn nangis tau'.. eeee geram plak aku rase. sebenanye statement die takde ape pun. tp aku la emosional terlebih sbb Doc bg dua injection at one time kan. meh aku inject Doc tu plak.. huhuhu..

Tuesday, March 16, 2010

parents as a role model



Yes.. Our parents is our role model. same goes to me as a mother and my hubby as a father are role model to our kids. Ape yg kite buat semua akan diperhatikan dan diikut juga oleh anak2 kite. Kadang-kadang tu tak perasan gelagat kite diperhatikan oleh anak2 kite. Ade jugak anak2 kite sendiri melarang kite buat sesuatu yg die rase salah dimata diorg sbb kite pon pernah melarang die buat bende yg sama.. hehe paham ke tak?
contohnye:

Situation 1
Mama: Farish, jangan main kat luar..panas kat luar tu..
hari yg lain..Mama nak sidai kain
Farish: Mama, jom masuk..panas la kat luar tu

Situation 2
Mama: Farish, sit down ya.. nnt air tumpah
hari yang lain.. Mama minum air sambil berdiri
Farish: Sit down Mama, nnt air tumpah

Situation 3
Farish tgh main air dekat sink dapur,
Mama: Jangan la main air Farish.. Mama nak wash the dishes
hari yang lain.. Mama nak basuh pinggan sambil tadah air water filter
Farish: Mama, air dah punuh (read:penuh). Jangan main air..

Ade byk situation sebenanye.. tak larat nak cerite. hahaha.. budak2 kan. cepat belajar.

Lagi satu Farish ni minat dgn zikir munajat (tapi mama die takde la berzikir sgt pon kecuali mase die nak tdo tu). At first dapat detect mase die sethn stgh. Kalau azan dekat TV die akan stay still sampai azan tu habis. Start dari tu, aku pun bkk la astro Oasis biasenye dekat2 nak azan tu ade zikir munajat. drp umur die sethn stgh sampai la sekarang ni masih lagi suke tgk zikir2 kat astro Oasis tu. sampai dah hafal dah. so bile pegi mane2 die akan b'zikir la kalau die teringat. tetibe bace 'subhanallah alhamdulillah walaa ila haillallah wallahuakbar...' dlm kereta pon kalau die boring2 die bace la zikir2 yg die ingat. mule2 tu kelakar pon ade sbb pelat. dah lame2 baru sedap dengar. hihi sejuk perut mama mengandung.. mungkin die minat ke arah itu kot.
Owh sangat impressed tadi bile tgh tgk azan zuhur kat astro Oasis, kan ade azan, pastu kat bwh tu ade tulis mcm mane nak jawab kan. bile 'haiya alassolah' kene la jawab 'lahaulawala quwwataillabillah'. Farish pegi kat tv and tunjuk, 'Mama, ni lahaulawala...' aku pun mcm haa I am soo impressed. ingatkan bile die tgk zikir2 kat oasis tu takde la tgk tulisan tu mcm mane kan. ingatkan tgk sungai2, laut, burung2, bunga2 ke, rupe2nye mmg die tgk jugak all the tulisan2 tu walaupun tulisan arab.

Cakap pasal minat ni, kite as a parents pon tak boleh nak force the kids ikut kehendak kite walaupun kite tahu bende tu baik utk diri die and for the future. Kalau die minat kearah sesuatu bende tu, don't stop him/her. kite ikutkan aje and try to guide them as long as bende tu baik. sebab kalau tgk mak2 zaman skrg ni, semua b'lumbe2 nak tgk anak pandai muzik la, hantar tuition sane sini la tp mak bapak sendiri tak tau ape yg anak die minat, or known as 'kiasu'. Ape itu kiasu?? kiasu ialah behaviour or attitude org yg takut dengan kekalahan. org lain hantar anak pegi class piano, die pon nak hantar jgk. pegi hantar class english, die pon nak hantar jugak. tapi sebenanye tak tau ape motif sebenar.. well, try to be yourself dan kalau kite ade cara kite sendiri, go with our own way..

Tuesday, March 2, 2010

Hasilnye...



Susu mama banyak bile mama..


minum soya panas (pic google)



makan kurma (pic google)

dan hasilnye...



sangat memberangsangkan untuk satu sesi pengepaman, Mama dapat 5oz.. credit tu my Avent breastpump that was bought 3 years ago.. rase mcm nak let go Spectra3 la pulak. pakai pun tak sampai 10 kali.

Will happily feed my precious..






Monday, March 1, 2010

bila misi tak berjaya



Mungkin belum masanye lagi. Farish dah 3 tahun tapi still pakai diaper lagi. Sebelum ni ade jugak potty train die kat rumah Tok Ma. yg tak laratnye ialah bile die ken*ing merata2 dan tak jumpe kat mane la die membuang ni. sbb rumah Tok Ma 2 tingkat, nak carik satu hal. nak membersihkannye pon satu hal. Rumah Tok Ma ni byk plak karpetnye. Plus Mama yg dalam pantang nie. So, 2 hari cukup la untuk kitorg huru hara kat rumah. Pastu Farish pakai balik daiper. Si Farish ni pulak sibuk tak nak pakai diaper, sblm ni ade rashes kat bon*ot die. Die pon tak nak la pakai dah diaper die. So, Mama pon happy la kan. This is the right time kot. Bile suruh pegi toilet, tak nak plak die ken*ing. baru keluar toilet 2 minit, dah.... phm2 je lah.

Jadinye, Tok Ma membuat suggestion supaya potty training session dibuat di rumah Mama. sbb rumah Mama kan kecik je. Senang nak carik kat mane die membuang. Lagipun rumah Mama tak de karpet. Yang ade pun tikar buluh shj. senang la nak lap2 kan. Suggested day is Friday, Sat and Sunday baru nie.

Jumaat petang kitorg (Tok Ma, Mama, Farish and Imanina) pun b'tolak lah ke Bangi. Petang tu hujan dengan lebatnye..Alhamdulillah hujan sbb musim panas kan skrg. Sampai kat Bangi, lepak2 jap, makan2 and tido.. Adik pulak tak bleh tdo. Tempat baru kan. Sblm ni pegi Bangi tak tido sane. Dah bace2 ape yg patut, baru la adik bleh tdo.

Esok pagi, terus bukak diaper Farish and pesan kat die. Nak ken*ing ckp okay, Mama bwk gi toilet. Die tgh main seronok2 pastu die pon dtg dekat Mama, 'mama.. dah basah..' dah agak dah mesti terlepas punye. carik punye carik rupenye kat dapur die membuang.. 2nd time pulak, die terus bkk seluar and masuk toilet cakap 'mama.. nak ken*ing..' padehal dah basah dah.. aduilaa mase ni Mama dah mcm nak naik hangin dah.. He knew that Mama tgh marah mase tu. 3rd time, die bkk seluar masuk toilet and basuh sendiri seluar die.. konon2 boleh cool down kan mama die la.. pastu pulak amik mop nak bersihkan la tempat die membuang tu.. huhu.. geram2..

On Sunday Farish nak pakai diaper sbb asik kene marah je kan.. menangis2 nak pakai diaper. So, takpe lah maybe next time kite try lagi okey..

kids

work..work..work..

March 26, 2010
kids

parents as a role model

March 16, 2010
EBM

Hasilnye...

March 02, 2010
Bangi

bila misi tak berjaya

March 01, 2010