Monday, January 25, 2010

TGI Friday and labour experience



Bukan post pasal makan kat TGIF yer. Tapi nak cite hari yang pegi check-up yang sepatutnya Dr nak induce tuh. Pagi2 lagi aku dah rase takut2 dah nak gi hospital sambil terpikir, hari ni ke harinye utk deliver? Normal delivery ke C-Section kah? haha.. mcm2 lah aku pikir. Ape pon, doa dan tawakal sahaja yer.
So, bile jumpa Dr Siti-gynae, die pon buat la VE. Owh dah bukak 3 cm. Nanti I buat 'swipe and stretch' yer kate die. ape bende tu pon aku tak tau. Dia buat swipe and stretch (s&s) tu mase die buat VE, and sambil bace ayat selusuh. Lepas die dah buat s&s tuh, die kate insyaALLAH 24 hours or 48 hours akan bersalin. Dia tanye lagi, you nak induce ke nak balik rumah and tunggu rase sakit. So I decided to go home and sakit naturally. Tak lama balik rumah, tghari tu dah rase contraction. But it is a mild contraction. Sambil2 lepak kat rumah, buat2 keje skit mmg terase la sakit tu. Lepas Asar, rase nak makan kebab la pulak. I asked my mom to drive me to PKNS and having Kyros Kebab..haha sempat jer lagi kan.. sambil jalan2 dalam PKNS. Banyakkan berjalan mase contraction nie, kurang skit rase sakit and helping dilation jugak kan.
Malam tu tido mcm biase pukul 1030 sama2 Farish.. pukul 12 tgh malam terjaga sbb rase macam basah and panas jer.. Rupe2nye water bag dah pecah. So terus bersiap nak pegi hospital yang 3 minit jer journey nye. hehe.. Dr pon dah remind, my waterbag ni cukup2 jer. So, takut la jugak kan ape2 hal pon biar la ade kat hospital. The Midwife buat VE and CTG. Dia kate 3 to 4 cm. So masuk balik ward and rest. At 1 am I asked for jab for pain release. Sambil tu call my husband. tak angkat la pulak. mmg die tgh sedap tdo. nasib baik die sedar at 130am and called me back. Pukul 330am die pon sampai hospital. I still can bear with the pain at that time. At 5am dah tak boleh tahan dah. nak mintak jab tu lagi, tapi nurse tu kate after 6 hours baru boleh amik jab tu balik. So, she adviced me to go to the labour room and amik oksigen. Okaylah.. stgh jam kat labour room tu menahan sakit sambil lalok2(sbb oksigen tu la), the midwife came in and buat VE. So, she said dah 8 cm and dah called the Dr. Aku pon mcm terkejut la jugak kan. ingat lame lagi ke. sekali dah 8 cm. Mase tu aku bace la doa ape yg patut.. Pukul 6 Dr Siti datang and suruh aku push. Mase tu tgh contraction. aku pon push la sesuke hati aku. My hubby dah pegang kaki aku. The midwife, Dr and the nurse teach me how to push correctly. Pukul 6.10 pagi, baby pon kluar. Rase lega sesangat.. Alhamdulillah..
Post a Comment