Sunday, January 31, 2010

happy birthday to abg Farish



Happy birthday dear Farish.. Mama and Daddy always love you though we are busying with adik Imanina. There is no birthday party this year for you but I'll make sure you and your sister will have a blast one next year, InsyaALLAH..



Happy 3rd BirThDaY!!

Tuesday, January 26, 2010

Farah Imanina




Farah Imanina was born on 23rd January 2010, 6.10 am at Shah Alam Specialist Hospital (SALAM). Her weight is 2.7kg and her height is 51 cm.

Monday, January 25, 2010

TGI Friday and labour experience



Bukan post pasal makan kat TGIF yer. Tapi nak cite hari yang pegi check-up yang sepatutnya Dr nak induce tuh. Pagi2 lagi aku dah rase takut2 dah nak gi hospital sambil terpikir, hari ni ke harinye utk deliver? Normal delivery ke C-Section kah? haha.. mcm2 lah aku pikir. Ape pon, doa dan tawakal sahaja yer.
So, bile jumpa Dr Siti-gynae, die pon buat la VE. Owh dah bukak 3 cm. Nanti I buat 'swipe and stretch' yer kate die. ape bende tu pon aku tak tau. Dia buat swipe and stretch (s&s) tu mase die buat VE, and sambil bace ayat selusuh. Lepas die dah buat s&s tuh, die kate insyaALLAH 24 hours or 48 hours akan bersalin. Dia tanye lagi, you nak induce ke nak balik rumah and tunggu rase sakit. So I decided to go home and sakit naturally. Tak lama balik rumah, tghari tu dah rase contraction. But it is a mild contraction. Sambil2 lepak kat rumah, buat2 keje skit mmg terase la sakit tu. Lepas Asar, rase nak makan kebab la pulak. I asked my mom to drive me to PKNS and having Kyros Kebab..haha sempat jer lagi kan.. sambil jalan2 dalam PKNS. Banyakkan berjalan mase contraction nie, kurang skit rase sakit and helping dilation jugak kan.
Malam tu tido mcm biase pukul 1030 sama2 Farish.. pukul 12 tgh malam terjaga sbb rase macam basah and panas jer.. Rupe2nye water bag dah pecah. So terus bersiap nak pegi hospital yang 3 minit jer journey nye. hehe.. Dr pon dah remind, my waterbag ni cukup2 jer. So, takut la jugak kan ape2 hal pon biar la ade kat hospital. The Midwife buat VE and CTG. Dia kate 3 to 4 cm. So masuk balik ward and rest. At 1 am I asked for jab for pain release. Sambil tu call my husband. tak angkat la pulak. mmg die tgh sedap tdo. nasib baik die sedar at 130am and called me back. Pukul 330am die pon sampai hospital. I still can bear with the pain at that time. At 5am dah tak boleh tahan dah. nak mintak jab tu lagi, tapi nurse tu kate after 6 hours baru boleh amik jab tu balik. So, she adviced me to go to the labour room and amik oksigen. Okaylah.. stgh jam kat labour room tu menahan sakit sambil lalok2(sbb oksigen tu la), the midwife came in and buat VE. So, she said dah 8 cm and dah called the Dr. Aku pon mcm terkejut la jugak kan. ingat lame lagi ke. sekali dah 8 cm. Mase tu aku bace la doa ape yg patut.. Pukul 6 Dr Siti datang and suruh aku push. Mase tu tgh contraction. aku pon push la sesuke hati aku. My hubby dah pegang kaki aku. The midwife, Dr and the nurse teach me how to push correctly. Pukul 6.10 pagi, baby pon kluar. Rase lega sesangat.. Alhamdulillah..

Monday, January 18, 2010

Back to work



well, hari ni pergi office balik. Lucky me, hubby nak temankan sampai hari Rabu-which is my due date. Bile masuk office jer, ramai yang tanye. 'eh ko tak bersalin lagi ke?' 'laa.. ade lagi mak buyung nih. ingatkan dah bersalin' haha..expected question and I had ready with my answer. I said, 'Baby tak nak keluar lagi la. sabar2 je la yer korang sume'. Malas nak amik MC dah sebenanye. Baru awal tahun dah amik 5 MC kan.. We don't know what will going to happen until the end of this year.
Last Saturday, when I met my O&G, she said if there is no sign for delivery on Wednesay, by Friday I should be induced. waahh takut okeh induce2 nie. orang kate lagi sakit kalau induce. tapi rezeki masing2 kan. Doa dan tawakal jer la supaya dipermudahkan oleh-Nya.
Hubby is around, boleh la tgk2 kan aku kalau tetibe sakit tgh2 malam. tapi kesian la kat die sbb duduk kat rumah jer kan. Nasib baik die bwk laptop and ade bwk a few DVDs. so tak de la bosan sgt kat rumah. Lunch our je, die amik aku and kitorg gi kluar makan..
Sementara nak tunggu deliver nie, settle kan la mane2 keje yg patut. In fact, tak larat dah duduk dah kat kerusi tuh. Sakit pinggang, kaki sume. huhu.. tuhan je yg tau..

Monday, January 11, 2010

mc for 5 days



oh my.. it is almost time. Time for what?? yes.. time for delivering a baby to a new world!! Dah 39 weeks dah minggu nie. nervous sebenarnye. Dr Siti gave me a 5-day MC for me to get rest. Sangat lah banyak keje lately nie. Kene duduk mengadap pc 8 hours in a row. huh!! banyak keje nak disiapkan sebelum cuti panjang 60 hari.
Last time when I got pregnant, I was undergo my MSc programme. ulang alik every week Perak-Penang. lps tu pulak deliver 10 days earlier. This time around, tak tau la lagi. Kalau ikut mcm Farish dulu, dah deliver dah nie.. Well, we'll see. Lain anak lain ragamnyer.
Mase check-up hari Sabtu haritu, Dr buat VE. Die kate dah bkk 1.5cm. Dalam mase seminggu ni insyaAllah bersalin. So, mintak siap2 MC, in-case nak bersalin minggu ni kan. kalau tak bersalin jugak, pegi keje lagi la next week. Tapinye, mmg nak MC sgt2 sbb nak rest kat rumah. dah tak larat nak drive. kaki kanan nie berdenyut2 je kalau drive Bangi-Shah Alam. dah la hubby jauh kan. So, ambik la langkah berhati-hati utk berehat kat rumah.
Once deliver, sure aku akan announce to all..hope everything will running smoothly..

Wednesday, January 6, 2010

38 weeks - Third Trimester



Kalau nak diikutkan mase pregnant the first one dulu, dah bersalin dah ni. Tapi until now belum ade tanda2 lagi or whatsoever. The time will come. Takut okeh. Kalau boleh nak normal delivery since the first one tu c-section kan. Tapi tu lah...Tu semua rezeki masing2.

This time around, aku selalu amalkan bace surah Maryam after solat maghrib. Kalau tak abis satu surah satu hari, bace la 2 hari. After solat maghrib, amalkan bace doa syifa'. Memula Al-Fatihah, selawat Syifa' and ayat 'Lauanzalna'(tak brp ingat la surah ape). Lps tu bace doa2 drp buku Ustazah Bahyah (buku panduan ibu mengandung). Then baru bace surah Maryam. Nampak mcm banyak kan. tapi bile dah start bace, kite akan cepat menghafalnye. Cube la amalkan hari2. InsyaAllah mudah la segalenyer.



Info for third trimester from here



How your baby's growing:

Your baby has really plumped up. She weighs about 6.8 pounds and she's over 19 1/2 inches long (like a leek). She has a firm grasp, which you'll soon be able to test when you hold her hand for the first time! Her organs have matured and are ready for life outside the womb.Wondering what color your baby's eyes will be? You may not be able to tell right away. If she's born with brown eyes, they'll likely stay brown. If she's born with steel gray or dark blue eyes, they may stay gray or blue or turn green, hazel, or brown by the time she's 9 months old. That's because a child's irises (the colored part of the eye) may gain more pigment in the months after she's born, but they usually won't get "lighter" or more blue. (Green, hazel, and brown eyes have more pigment than gray or blue eyes.)See what your baby looks like this week.Note: Every baby develops a little differently — even in the womb. Our information is designed to give you a general idea of your baby's development.


How your life's changing:
For many women, the next couple of weeks are a waiting game. Use this time to prepare your baby's nursery or to take care of necessary tasks you may not get around to for a while after your baby's born. Take naps, catch up on your reading, and spend uninterrupted time with your partner while you can.Some swelling in your feet and ankles is normal during these last weeks, but call your practitioner without delay if you notice excessive or sudden swelling of your feet or ankles, more than slight swelling of your hands, any swelling in your face or puffiness around your eyes, or have a sudden weight gain. Also let her know immediately if have severe or persistent headaches; visual changes (such as double or blurred vision, seeing spots or flashing lights, light sensitivity, or a temporary loss of vision), intense upper abdominal pain or tenderness, or nausea and vomiting. These are symptoms of a serious condition called preeclampsia.





Owh.. aku sudah beli ini..

kids

happy birthday to abg Farish

January 31, 2010
Imanina

Farah Imanina

January 26, 2010
maternity

TGI Friday and labour experience

January 25, 2010
work

Back to work

January 18, 2010
maternity

mc for 5 days

January 11, 2010
maternity

38 weeks - Third Trimester

January 06, 2010