Sunday, September 5, 2010

cornflakes madu





This recipe is for my dearest friend Ummi Iez.. or maybe Peah want to have the recipe too for how many times, i'm not sure.. hehe

This recipe is for 1 box of cornflakes ye..


cornflakes 1 large box (preferably Nestle)
1 buttercup
2 cups of coarse sugar
5 table spoon honey
red and green cherry (optional)
sesame (optional)

Method:
1. melt the butter in a pan with slow fire
2. add in 2 cups of sugar in the fully melt butter
3. add 1 box of cornflakes in a pan when the sugar was fully melt
4. add honey.. kalau tak cukup 5 table spoon, tambah lagi.. depends on you
5. add sesame and cherry and stir well..
6. tutup api, and put the cornflakes in small cup
7. put in the oven for 8-10 minutes, temp:180degree

sorry for the late post.. selamat hari raya and maaf zahir batin

Thursday, May 27, 2010

potty yang tidak di'train'



walaupun bz, nak mengupdate jap. Nak cerite jugak pasal Farish semalam.

Lepas balik kerja, biasenye aku akan mandikan Farish. Lepas mandikan die semalam, dah lap2 dengan towel sume aku pun masuk la bilik nak pakaikan die baju tido. Si Farish yg keluar toilet sekali dgn aku ni, tak masuk2 lagi bilik. sekali aku pegi la intai die tgh buat ape kan. rupe2nye die tgh ke*cing kat toilet sambil berdiri (huhu..biasela budak laki kan). haaaaaa pandai pon ke*cing kat toilet. sbbnye mak aku kate die dah keluar toilet, pastu lari balik masuk toilet dan membuang. hmmm.. aku pun berfikir, adekah nak potty train die tak payah pakaikan die seluar?? huhuhu... baru la pandai2 sendiri nak gi toilet kan. adekah? perlukah?

About my girl, Imanina.. She just turn 4-month old last saturday. About her development, she still can't roll over (heheh development ke tu?). tapi she:
  • dah start kenal orang. suke dgn org2 yang pakai tudung. die akan senyum2 je kat org tu
  • separation anxiety
  • dah pandai grab her toys

tak sempat nak blog-hopping.. byknye kerja!!



Friday, May 21, 2010

Busy



I am busy to the max.. penat to the max..
no time for blogging, no time for blog-hopping!!

to infinity and beyondd.....

Wednesday, April 28, 2010

Hola!!



Dah lame tak menulis blog, asik blog-hop je. Bukan ape, busy la plak lately nie plus internet down last week for 3 days!! sakit hati btul.. kalau aku jadik MD, akan ku freezekan bonus utk staff MIS. Bile internet dah up, expect us to say thousand thank to them...Helo, that is your job la. Bukan kite tak faham keje diorg. tapi, bile internet takde boleh plak sesuke hati keluar makan 2 - 3 jam. Takde sense of urgency lah diorg ni.

I just came back from lunch dekat Yati Ayam Percik. Kedai ni baru bukak dekat sect 9, Bangi. Very delicious ayam percik and I had nasi goreng+ayam percik+lai chee kang.. sedap!! Lps tu ade plak org belanje, lagi la sedapkan..haha..Thanx to Nad.

Imanina baru turned 3 months old last week. Sekarang ni bising btul mulut die nak ajak org bersembang. Dia suke sangat kalau kite ade kat sebelah die and main2 dgn die. tak payah dukung2 pon die dah happy asalkan ade org kat sebelah die. So far belum ade tande2 nak meniarap lagi. Kalau abg die dulu, by this age die dah nak pusing2 dah. Agaknye adik die ni berat skit kot susah nak pusing. Owh, berat die ialah 5.9kg ye.. semangat anak mama nie.. Kalau ade abang die lagi die excited tgk abg die main car, main lorry. Sekarang ni Farish takde seminggu ikut Daddy die balik kampung. Sunyi je takde Farish. tak de kawan nak gaduh2.

Last 2 week mama ajak kitorg satu family makan steamboat. So, I told her that ade restoran Tupai2 baru bukak dekat Jalan Reko, Bangi nie. Ade lagi satu restoran tupai2 ni dekat Bukit Petaling dekat dgn Dewan Bahasa rasenye. Based on the review, org kate sedap and the price is affordable. Kitorg pon trylah. RM 25rgt per pax nett ye, no ++. Kuahnye ade sup ayam and tomyam. tak payah pilih2 mmg die letak sup ayam dgn tomyam dalam periuk tu. The choices of foods pon banyak. Air ade macam2 boleh pilih. Tak macam sesetgh steamboat tu, kite bayar per pax lain, air lain harga kan. Ni 25rgt including all.. Ade variety of ice cream jugak, ade nasik goreng yg sedap. My 2 brothers yang kuat makan tu sangatlah berbaloi jike dibawa makan ke tempat2 buffet nih. sbb diorg akan makan bersungguh2. tak rugi bawak diorg. tapi mase tu Farish was not feeling well, so die buatlah perangai skit. Anyway, sape2 yg suke makan steamboat, Tupai2 is highly recommended. Sbb, kitorg ni mmg suke makan steamboat, sblm ni pernah makan kat Johnny's. Tapi tak berape best sgt sbb die dah siap set2 kan. Kalau kat Seoul Garden pon sedap jugak tp pricey skit kot sbb die bleh goreng2 sambil boiling.

p/s:miss u Farish



Sunday, April 4, 2010

topi baru



Adik ade new sun hat yg baru dibeli kat Bazaar Subang Parade semalam and it is a handmade by Mai.

tadaa...


cute tak saye??


p/s: Mai, nnt kite nak beli sunhat lagi ok.. sbb yg ni muat2 jer..huhuhu


Friday, March 26, 2010

work..work..work..



Yeay.. dah start keje balik hari Rabu hari tu.. Pegi keje mestilah dgn muke yg fresh, positive mind and sentiase senyum supaye kite buat kerja dgn bersungguh-sunguh n b'semangat.. chewahh.. bleh jadik pekerja cth tak?? tp tak bleh b'semangat satu hari je kan.

Tak nak cerite pasal keje la.. meh kite cerite pasal adik Imanina yang baru masuk 2 bulan haritu. Hari Selase haritu, aku drive all d way from Shah Alam to Bangi berdue je dgn adik Imanina for immunization utk 2 bulan kat klinik An-Nur. Klinik ni ialah panel klinik and dah ade record kitorg anak beranak. so senang la skit. Injection utk 2 bulan ni sepatutnye polio+hip dgn ape ntah satu lagi tu. Lepas dah timbang sume, aku baringkan la anak aku nie atas katil. so, Doc bg jab kat kaki kanan.. lps tu suruh kitorg tunggu kat luar. lps dah susukan adik, die pon dah tak nangis sume, tetibe nurse panggil masuk balik sbb salah bg injection..BOLEY?? rupe2nye die bg hepB sbb die ingat br sebulan. Immunization card tu ade je dpn mate die. mase sebulan tu dah sign dah.. so inject la lagi skali kat peha belah kiri plak. Doc tu ckp no harm bg hepB for 3rd dose. sbb nnt 6 bulan tak yah amik lagi hepB tu. tapi kesian la kat anak dara sorg tu. menangis la die tersedu2.. pastu keluar dr bilik Doc tu plak, ade la sorg akak ni pegang baby die pastu ckp dgn anak die tu 'nnt adik jgn nangis tau'.. eeee geram plak aku rase. sebenanye statement die takde ape pun. tp aku la emosional terlebih sbb Doc bg dua injection at one time kan. meh aku inject Doc tu plak.. huhuhu..

Tuesday, March 16, 2010

parents as a role model



Yes.. Our parents is our role model. same goes to me as a mother and my hubby as a father are role model to our kids. Ape yg kite buat semua akan diperhatikan dan diikut juga oleh anak2 kite. Kadang-kadang tu tak perasan gelagat kite diperhatikan oleh anak2 kite. Ade jugak anak2 kite sendiri melarang kite buat sesuatu yg die rase salah dimata diorg sbb kite pon pernah melarang die buat bende yg sama.. hehe paham ke tak?
contohnye:

Situation 1
Mama: Farish, jangan main kat luar..panas kat luar tu..
hari yg lain..Mama nak sidai kain
Farish: Mama, jom masuk..panas la kat luar tu

Situation 2
Mama: Farish, sit down ya.. nnt air tumpah
hari yang lain.. Mama minum air sambil berdiri
Farish: Sit down Mama, nnt air tumpah

Situation 3
Farish tgh main air dekat sink dapur,
Mama: Jangan la main air Farish.. Mama nak wash the dishes
hari yang lain.. Mama nak basuh pinggan sambil tadah air water filter
Farish: Mama, air dah punuh (read:penuh). Jangan main air..

Ade byk situation sebenanye.. tak larat nak cerite. hahaha.. budak2 kan. cepat belajar.

Lagi satu Farish ni minat dgn zikir munajat (tapi mama die takde la berzikir sgt pon kecuali mase die nak tdo tu). At first dapat detect mase die sethn stgh. Kalau azan dekat TV die akan stay still sampai azan tu habis. Start dari tu, aku pun bkk la astro Oasis biasenye dekat2 nak azan tu ade zikir munajat. drp umur die sethn stgh sampai la sekarang ni masih lagi suke tgk zikir2 kat astro Oasis tu. sampai dah hafal dah. so bile pegi mane2 die akan b'zikir la kalau die teringat. tetibe bace 'subhanallah alhamdulillah walaa ila haillallah wallahuakbar...' dlm kereta pon kalau die boring2 die bace la zikir2 yg die ingat. mule2 tu kelakar pon ade sbb pelat. dah lame2 baru sedap dengar. hihi sejuk perut mama mengandung.. mungkin die minat ke arah itu kot.
Owh sangat impressed tadi bile tgh tgk azan zuhur kat astro Oasis, kan ade azan, pastu kat bwh tu ade tulis mcm mane nak jawab kan. bile 'haiya alassolah' kene la jawab 'lahaulawala quwwataillabillah'. Farish pegi kat tv and tunjuk, 'Mama, ni lahaulawala...' aku pun mcm haa I am soo impressed. ingatkan bile die tgk zikir2 kat oasis tu takde la tgk tulisan tu mcm mane kan. ingatkan tgk sungai2, laut, burung2, bunga2 ke, rupe2nye mmg die tgk jugak all the tulisan2 tu walaupun tulisan arab.

Cakap pasal minat ni, kite as a parents pon tak boleh nak force the kids ikut kehendak kite walaupun kite tahu bende tu baik utk diri die and for the future. Kalau die minat kearah sesuatu bende tu, don't stop him/her. kite ikutkan aje and try to guide them as long as bende tu baik. sebab kalau tgk mak2 zaman skrg ni, semua b'lumbe2 nak tgk anak pandai muzik la, hantar tuition sane sini la tp mak bapak sendiri tak tau ape yg anak die minat, or known as 'kiasu'. Ape itu kiasu?? kiasu ialah behaviour or attitude org yg takut dengan kekalahan. org lain hantar anak pegi class piano, die pon nak hantar jgk. pegi hantar class english, die pon nak hantar jugak. tapi sebenanye tak tau ape motif sebenar.. well, try to be yourself dan kalau kite ade cara kite sendiri, go with our own way..

Tuesday, March 2, 2010

Hasilnye...



Susu mama banyak bile mama..


minum soya panas (pic google)



makan kurma (pic google)

dan hasilnye...



sangat memberangsangkan untuk satu sesi pengepaman, Mama dapat 5oz.. credit tu my Avent breastpump that was bought 3 years ago.. rase mcm nak let go Spectra3 la pulak. pakai pun tak sampai 10 kali.

Will happily feed my precious..






Monday, March 1, 2010

bila misi tak berjaya



Mungkin belum masanye lagi. Farish dah 3 tahun tapi still pakai diaper lagi. Sebelum ni ade jugak potty train die kat rumah Tok Ma. yg tak laratnye ialah bile die ken*ing merata2 dan tak jumpe kat mane la die membuang ni. sbb rumah Tok Ma 2 tingkat, nak carik satu hal. nak membersihkannye pon satu hal. Rumah Tok Ma ni byk plak karpetnye. Plus Mama yg dalam pantang nie. So, 2 hari cukup la untuk kitorg huru hara kat rumah. Pastu Farish pakai balik daiper. Si Farish ni pulak sibuk tak nak pakai diaper, sblm ni ade rashes kat bon*ot die. Die pon tak nak la pakai dah diaper die. So, Mama pon happy la kan. This is the right time kot. Bile suruh pegi toilet, tak nak plak die ken*ing. baru keluar toilet 2 minit, dah.... phm2 je lah.

Jadinye, Tok Ma membuat suggestion supaya potty training session dibuat di rumah Mama. sbb rumah Mama kan kecik je. Senang nak carik kat mane die membuang. Lagipun rumah Mama tak de karpet. Yang ade pun tikar buluh shj. senang la nak lap2 kan. Suggested day is Friday, Sat and Sunday baru nie.

Jumaat petang kitorg (Tok Ma, Mama, Farish and Imanina) pun b'tolak lah ke Bangi. Petang tu hujan dengan lebatnye..Alhamdulillah hujan sbb musim panas kan skrg. Sampai kat Bangi, lepak2 jap, makan2 and tido.. Adik pulak tak bleh tdo. Tempat baru kan. Sblm ni pegi Bangi tak tido sane. Dah bace2 ape yg patut, baru la adik bleh tdo.

Esok pagi, terus bukak diaper Farish and pesan kat die. Nak ken*ing ckp okay, Mama bwk gi toilet. Die tgh main seronok2 pastu die pon dtg dekat Mama, 'mama.. dah basah..' dah agak dah mesti terlepas punye. carik punye carik rupenye kat dapur die membuang.. 2nd time pulak, die terus bkk seluar and masuk toilet cakap 'mama.. nak ken*ing..' padehal dah basah dah.. aduilaa mase ni Mama dah mcm nak naik hangin dah.. He knew that Mama tgh marah mase tu. 3rd time, die bkk seluar masuk toilet and basuh sendiri seluar die.. konon2 boleh cool down kan mama die la.. pastu pulak amik mop nak bersihkan la tempat die membuang tu.. huhu.. geram2..

On Sunday Farish nak pakai diaper sbb asik kene marah je kan.. menangis2 nak pakai diaper. So, takpe lah maybe next time kite try lagi okey..

Wednesday, February 24, 2010

1 month old and 32 hari berpantang





Ini ialah gambar adik berusia 1 bulan semalam. Semalam juga mama bwk adik pergi hospital SALAM utk jab Hep B second dose. Adik nangis sikit je tau.. good girl lah adik nie.. berat adik 4.2kg. patut la lenguh tgn mama ni..

Semalam jugak mama telah berpantang 32 hari. eh tak pakai socks dah.. hahah.. bukan malas okeh. tapi kejap nak kene bkk mandikan farish lah. tukarkn diapers die lah.. masuk toilet lagi. memule tu bkk, pastu pakai balik sbb tok ma bising. pastu die pon malas le layan. jadinye, malam je pakai socks.. aci tak.. Meh nak citer sikit berpantang kali ni. Tok Ma pulak bukan jenis yg berpantang2 sgt. asal dah baik stitches tu kire dah okay la tu bagi die..

Minggu 1: Menu ikan haruan masak singgang, black pepper, sup ayam kampung, siakap steam.. takde minyak2 nie.. sbb tu kulit ku halus mulus.. haha tp dah naik turun tangga. wpon Tok Pa kate nnt bentan la.. tidak dilayan sbb anak yg sorg lagi tu nak kene mama suapkan makan jugak.

Minggu 2: Menu ikan masak kicap, siakap steam, ikan black pepper.. dah berani makan roti canai dgn asam pedas yg Tok Ma masak. Tok Ma kate tak pedas sgt.. hmmm layan.. nasi goreng satu suap (ala2 takut jugak sbb ade telur). mase ni rase dah 30 hari pantang jer.. ternampak pulak Kinder Bueno dlm fridge!! satu bite saje bley..

Minggu 3: dah takde dah black pepper fish lagi. singgang ikan haruan masih ade lagi. itu pun nak habiskan stok ikan.. okay dah berani makan nasik goreng ade telur lagi.. pastu Tok Ma masak sambal tumis sotong.. waahh sedapnye. tp amik sambal jer.. sotong tak berani..haha same je sebenanye.. air2 sotong tu tetap ade.. Ask my brothers to bring me to the baby shop. ade brg skit nak beli. dah berani pijak tanah.. :P

Minggu 4: macam tak de je lauk2 pantang nie.. kari daging, kobis masak lemak pon layan saje.. mcm mane nak kurus nie..hehe.. eh dah bleh drive ok pegi kedai runcit berdekatan..

Bolehkan anda bayangkan ape yg saye akan buat sementara nak tunggu 44 hari nie?? tapi aku tetap TIDAK minum air sejuk walaupon musim panas yg amat nie.. masih lagi sapu2 krim panas kat perut and kaki. pakai girdle, tak pakai bengkung lagi. masih mkn jamu..lagi ape eh? itu jer kot setakat nie..

Sunday, February 21, 2010

Cerite pasal farish



Kenape la Farish ni asik nangis je. Selalu nak buat mama marah je ni? Mama sayang Farish jugak tau. Bukan mama sayang adik je.. macam mane nak buat Farish ni paham ek. susah nyer la rase kalau tetibe die buat perangai yang ntah ape2. contohnyer,
  1. tak nak mandi
  2. tak nak wash poo poo die. bile org ajak gi blk air nak nangis2 lah
  3. susah nak makan. nak kene mama marah baru nak makan
  4. ade la pulak neighbour bela ayam kat blkg rumah ni, neighbour yg mane pon tatau. jadinye Farish suke bg beras kat 2 ekor ayam itu. kalau sikit2 takpe. byk plak tu!! membuatkan mama hangin jugak
  5. last but not least, suke sepah2kan bende yg bukan toys die pon. suke main torch light, screw driver.. ohh anak.. kenapakah?
  6. oo... ade lagi satu, kalau mama tgh susukan adik, die purposely akan lompat2 atas katil sampai kene adik die.
Ke salah ibu mengandung? huhu.. Anyhow, I'll try my best to give attention to him. Baru anak 2 kan.. org lain tu sampai 5, 6, 7 anak boleh je handle. Sabar2...




Monday, February 15, 2010

Balik Bangi?



Iyer.. balik Bangi jap. dengan mama, Farish and adik. Dah lama tak tgk rumah. so, balik rumah bersih2 kan ape yang patut and lepak2 jap. Adik pon okay sajer duduk kat rumah tu. tido lena jer. si abg Farish pulak sibuk main toys die yang dah lame tinggal tu. He was so excited playing with his toys. semua dia sepah2kan and having fun with it. So, next week kite balik bangi lagi okey and tido kat sane.



Sunday, January 31, 2010

happy birthday to abg Farish



Happy birthday dear Farish.. Mama and Daddy always love you though we are busying with adik Imanina. There is no birthday party this year for you but I'll make sure you and your sister will have a blast one next year, InsyaALLAH..



Happy 3rd BirThDaY!!

Tuesday, January 26, 2010

Farah Imanina




Farah Imanina was born on 23rd January 2010, 6.10 am at Shah Alam Specialist Hospital (SALAM). Her weight is 2.7kg and her height is 51 cm.

Monday, January 25, 2010

TGI Friday and labour experience



Bukan post pasal makan kat TGIF yer. Tapi nak cite hari yang pegi check-up yang sepatutnya Dr nak induce tuh. Pagi2 lagi aku dah rase takut2 dah nak gi hospital sambil terpikir, hari ni ke harinye utk deliver? Normal delivery ke C-Section kah? haha.. mcm2 lah aku pikir. Ape pon, doa dan tawakal sahaja yer.
So, bile jumpa Dr Siti-gynae, die pon buat la VE. Owh dah bukak 3 cm. Nanti I buat 'swipe and stretch' yer kate die. ape bende tu pon aku tak tau. Dia buat swipe and stretch (s&s) tu mase die buat VE, and sambil bace ayat selusuh. Lepas die dah buat s&s tuh, die kate insyaALLAH 24 hours or 48 hours akan bersalin. Dia tanye lagi, you nak induce ke nak balik rumah and tunggu rase sakit. So I decided to go home and sakit naturally. Tak lama balik rumah, tghari tu dah rase contraction. But it is a mild contraction. Sambil2 lepak kat rumah, buat2 keje skit mmg terase la sakit tu. Lepas Asar, rase nak makan kebab la pulak. I asked my mom to drive me to PKNS and having Kyros Kebab..haha sempat jer lagi kan.. sambil jalan2 dalam PKNS. Banyakkan berjalan mase contraction nie, kurang skit rase sakit and helping dilation jugak kan.
Malam tu tido mcm biase pukul 1030 sama2 Farish.. pukul 12 tgh malam terjaga sbb rase macam basah and panas jer.. Rupe2nye water bag dah pecah. So terus bersiap nak pegi hospital yang 3 minit jer journey nye. hehe.. Dr pon dah remind, my waterbag ni cukup2 jer. So, takut la jugak kan ape2 hal pon biar la ade kat hospital. The Midwife buat VE and CTG. Dia kate 3 to 4 cm. So masuk balik ward and rest. At 1 am I asked for jab for pain release. Sambil tu call my husband. tak angkat la pulak. mmg die tgh sedap tdo. nasib baik die sedar at 130am and called me back. Pukul 330am die pon sampai hospital. I still can bear with the pain at that time. At 5am dah tak boleh tahan dah. nak mintak jab tu lagi, tapi nurse tu kate after 6 hours baru boleh amik jab tu balik. So, she adviced me to go to the labour room and amik oksigen. Okaylah.. stgh jam kat labour room tu menahan sakit sambil lalok2(sbb oksigen tu la), the midwife came in and buat VE. So, she said dah 8 cm and dah called the Dr. Aku pon mcm terkejut la jugak kan. ingat lame lagi ke. sekali dah 8 cm. Mase tu aku bace la doa ape yg patut.. Pukul 6 Dr Siti datang and suruh aku push. Mase tu tgh contraction. aku pon push la sesuke hati aku. My hubby dah pegang kaki aku. The midwife, Dr and the nurse teach me how to push correctly. Pukul 6.10 pagi, baby pon kluar. Rase lega sesangat.. Alhamdulillah..

Monday, January 18, 2010

Back to work



well, hari ni pergi office balik. Lucky me, hubby nak temankan sampai hari Rabu-which is my due date. Bile masuk office jer, ramai yang tanye. 'eh ko tak bersalin lagi ke?' 'laa.. ade lagi mak buyung nih. ingatkan dah bersalin' haha..expected question and I had ready with my answer. I said, 'Baby tak nak keluar lagi la. sabar2 je la yer korang sume'. Malas nak amik MC dah sebenanye. Baru awal tahun dah amik 5 MC kan.. We don't know what will going to happen until the end of this year.
Last Saturday, when I met my O&G, she said if there is no sign for delivery on Wednesay, by Friday I should be induced. waahh takut okeh induce2 nie. orang kate lagi sakit kalau induce. tapi rezeki masing2 kan. Doa dan tawakal jer la supaya dipermudahkan oleh-Nya.
Hubby is around, boleh la tgk2 kan aku kalau tetibe sakit tgh2 malam. tapi kesian la kat die sbb duduk kat rumah jer kan. Nasib baik die bwk laptop and ade bwk a few DVDs. so tak de la bosan sgt kat rumah. Lunch our je, die amik aku and kitorg gi kluar makan..
Sementara nak tunggu deliver nie, settle kan la mane2 keje yg patut. In fact, tak larat dah duduk dah kat kerusi tuh. Sakit pinggang, kaki sume. huhu.. tuhan je yg tau..

Monday, January 11, 2010

mc for 5 days



oh my.. it is almost time. Time for what?? yes.. time for delivering a baby to a new world!! Dah 39 weeks dah minggu nie. nervous sebenarnye. Dr Siti gave me a 5-day MC for me to get rest. Sangat lah banyak keje lately nie. Kene duduk mengadap pc 8 hours in a row. huh!! banyak keje nak disiapkan sebelum cuti panjang 60 hari.
Last time when I got pregnant, I was undergo my MSc programme. ulang alik every week Perak-Penang. lps tu pulak deliver 10 days earlier. This time around, tak tau la lagi. Kalau ikut mcm Farish dulu, dah deliver dah nie.. Well, we'll see. Lain anak lain ragamnyer.
Mase check-up hari Sabtu haritu, Dr buat VE. Die kate dah bkk 1.5cm. Dalam mase seminggu ni insyaAllah bersalin. So, mintak siap2 MC, in-case nak bersalin minggu ni kan. kalau tak bersalin jugak, pegi keje lagi la next week. Tapinye, mmg nak MC sgt2 sbb nak rest kat rumah. dah tak larat nak drive. kaki kanan nie berdenyut2 je kalau drive Bangi-Shah Alam. dah la hubby jauh kan. So, ambik la langkah berhati-hati utk berehat kat rumah.
Once deliver, sure aku akan announce to all..hope everything will running smoothly..

Wednesday, January 6, 2010

38 weeks - Third Trimester



Kalau nak diikutkan mase pregnant the first one dulu, dah bersalin dah ni. Tapi until now belum ade tanda2 lagi or whatsoever. The time will come. Takut okeh. Kalau boleh nak normal delivery since the first one tu c-section kan. Tapi tu lah...Tu semua rezeki masing2.

This time around, aku selalu amalkan bace surah Maryam after solat maghrib. Kalau tak abis satu surah satu hari, bace la 2 hari. After solat maghrib, amalkan bace doa syifa'. Memula Al-Fatihah, selawat Syifa' and ayat 'Lauanzalna'(tak brp ingat la surah ape). Lps tu bace doa2 drp buku Ustazah Bahyah (buku panduan ibu mengandung). Then baru bace surah Maryam. Nampak mcm banyak kan. tapi bile dah start bace, kite akan cepat menghafalnye. Cube la amalkan hari2. InsyaAllah mudah la segalenyer.



Info for third trimester from here



How your baby's growing:

Your baby has really plumped up. She weighs about 6.8 pounds and she's over 19 1/2 inches long (like a leek). She has a firm grasp, which you'll soon be able to test when you hold her hand for the first time! Her organs have matured and are ready for life outside the womb.Wondering what color your baby's eyes will be? You may not be able to tell right away. If she's born with brown eyes, they'll likely stay brown. If she's born with steel gray or dark blue eyes, they may stay gray or blue or turn green, hazel, or brown by the time she's 9 months old. That's because a child's irises (the colored part of the eye) may gain more pigment in the months after she's born, but they usually won't get "lighter" or more blue. (Green, hazel, and brown eyes have more pigment than gray or blue eyes.)See what your baby looks like this week.Note: Every baby develops a little differently — even in the womb. Our information is designed to give you a general idea of your baby's development.


How your life's changing:
For many women, the next couple of weeks are a waiting game. Use this time to prepare your baby's nursery or to take care of necessary tasks you may not get around to for a while after your baby's born. Take naps, catch up on your reading, and spend uninterrupted time with your partner while you can.Some swelling in your feet and ankles is normal during these last weeks, but call your practitioner without delay if you notice excessive or sudden swelling of your feet or ankles, more than slight swelling of your hands, any swelling in your face or puffiness around your eyes, or have a sudden weight gain. Also let her know immediately if have severe or persistent headaches; visual changes (such as double or blurred vision, seeing spots or flashing lights, light sensitivity, or a temporary loss of vision), intense upper abdominal pain or tenderness, or nausea and vomiting. These are symptoms of a serious condition called preeclampsia.





Owh.. aku sudah beli ini..